49-ият Конгрес на нашата партия на своето заседание на 4-5 февруари прие предизборната платформа и зададе насоките. Нашата непосредствена задача е да обсъдим широко с обществото този план за бъдещето на България. Нашите обещания са правила, сигурност, справедливост, а нашият апел е „Поискай промяната!”.
Конкретната реализация минава през ликвидирането на „паралелната държава. Това посочи в доклада си изпълняващият длъжността Председател на ГС на БСП – Пловдив Красимир Трифонов.
 

Пред делегатите той отчете дейността на структурата за последните шест месеца, оцени работата на хоризонталните и помощните органи към нея. Спря се на състоянието и дееспособността на първичните организации с акцент върху комуникацията между тях и ръководството. По думите му демографският състав на партията е тревожен, макар че след президентските избори желанието за членство в БСП е нараснало четири пъти. „. Всеки новопостъпил трябва да намира място за себе си в нашето партийно семейство. Вниманието, подкрепата, приобщаването изискват поведение, основано на ценностите, които са не само наши партийни, а общочовешки и християнски по същество! Нека не ги забравяме, а да се осланяме на солидарността, съпричастността и взаимопомощта!” – изтъкна Красимир Трифонов.
 
Част от доклада той посвети на президентския вот – събития в предизборна кампания, работата на Градския предизборен щаб и постигнатите резултати. „Пловдив бе един от първите градове, в който се създаде местен комитет в подкрепа на кандидат президентската двойка. Той бе оглавен от доц. Георги Паскалев, в състава му бяха включени 95 интелектуалци, преподаватели, военни, студенти и авторитети в областта на културата, медицината, образованието, спорта и частния сектор в региона.” – отчете Красимир Трифонов. Той поясни, че опитът от тази кампания е много ценен за предстоящата надпревара. По думите му вотът на пловдивчани, а и на всички българи, в голямата си част имаше наказателен характер. Хората санкционираха кабинета „Борисов 2” за псевдореформите в здравеопазването, за недоразуменията в отбраната, за хаоса в  образованието, за безумията във външната политика, за международния скандал около кандидата ни за председател на ООН Ирина Бокова.
 
„Видяхме, че в типични за зимата климатични условия държавата блокира. Блокира, защото институциите отдавна не работят” – припомни Трифонов. Той беше категоричен, че „няма зимно бедствие, има бедствие „Борисов”, с чиито последици трябва да се справя следващото управление. „На прага на демографската катастрофа, за която БСП първа предупреди, повеждаме битка за нашето съществуване и за неговия смисъл” – заяви ораторът. Той посочи, че промяната вече е започнала, а БСП предлага визия и перспективи за повече от един мандат. По думите му Градската партийна организация, като втора по големина в БСП, трябва да положи усилия, реципрочни на мащаба си, за да даде своя принос в извоюването на  победа в страната. „Защото това е целта ни– спечелване на изборите” – обяви Красимир Трифонов.
 
Непосредствената задача на активистите е свързана с разясняването на приоритетите на „БСП за България”. А те са: решителни действия срещу мафията и битовата престъпност; държавна грижа за българската икономика и производство, за българското земеделие; образование, което гарантира грамотност, работа в България и създава кадри за икономиката; култура и духовност, които градят ценностна система; сигурност на границите и във всеки дом.
 
„Авансът, който получихме с победата на президентските избори, трябва да използваме сега, като се обърнем към онези граждани, който гласуваха за двойката ни. Трябва да покажем, че сме последователни в диалога с тях, с техните съсловни организации и структури, с работодателски и бизнес съюзи”- завърши Красимир Трифонов.
 
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ