Фирмата, от която България чака устройства за машинно гласуване на 26 март е забъркана в скандали и подозрения за машинации на вота в различни страни по цял свят, показа разследване на bTV. Възможно ли е машинното гласуване да хвърли сянка върху изборите и у нас?

Името на венецуелската фирма „Смартматик” се появява в разследванията на „Уикилийкс”, където се споменава, че чрез нейните машини за гласуване през 2014 г. е манипулирана изборната победа на вече покойния Уго Чавес.


Капиталът на фирмата е регистриран в Холандия и Барбадос, а през 2016 г. е обект на вестникарски разследвания след проблеми на изборите в Чикаго.

През есента на миналата година в разгара на предизборната кампания в Съединените щати се появяват данни, че чрез компанията, която вече се ръководи от един от най-близките хора на Джордж Сорос, се контролират изборите в 16 щата в Америка.

До момента България е наела от „Смартматик” 100 машини през 2014 г., като сега очакваме помощ от същата фирма. Представители на фирмата поясниха, че няма как машините да бъдат атакувани от хакери, защото нямат връзка нито с телефон, нито с интернет.

Освен доставката на машините, все още не е ясно и коя институция ще издаде сертификата, че те са сигурни и надеждни.

Централната избирателна комисия трябва да разгледа каква обществена поръчка да обяви за машините, но резултат все още няма.

Забавянето изнервя всички потенциални фирми, които биха участвали в поръчката, защото се подготвят предварително с огромен риск, без да знаят дали ще спечелят изпълнението.

За предишните избори договорът за обществената поръчка за машините беше сключен три дни преди изборите.

Основната част на разкритията около компанията са свързани с нейния генерален директор – лорд Мълок Браун с известния финансист – спекулант и сив кардинал в световната политика Джордж Сорос.

Следва да се отбележи, че самият Браун е интересна фигура. Той е член на британската палата на лордовете и е заемал пост вицепрезидент на Световната банка. Самата компания е базирана във Великобритания. Затова е и логично да се говори за това,ч е влиянието на британската корона върху изборите в САЩ е било много по-голямо от това на Русия, за което спекулира Хилъри Клинтън.

Връзките на лорд Браун със Сорос датират доста от отдавна. Още от далечната 1993 година, когато той влиза в състава на Консултативния комитет на Сорос за Босдна. През 2007 г. английският лорд става вицепрезидент на свързваната със Сорос фирма Quantum Fond, през това време получава и поста зам.-председател във фонда на Сорос и Отворено общество.

Слуховете твърдят още, че лордът наема от Сорос жилище, докато живее в Ню Йорк. Има и още. По време на едно от съдебните дела между компанията FTI Consulting и миннодобивния синдикат BSG Resources срещу лорд

Браун са повдигнати обвинения за „наговаряне и незаконни отношения със Сорос”. Свидетели твърдят още, че отношенията на англичанина със Сорос са дотолкова близки и доверителни, че той е назначен като отговорник за финансирането на неправителствени организации, стоящи зад съдебни искове срещу BSGR".

Превод и редакция: БЛИЦ