Големият български филантроп, дарител и благодетел д-р Милен Врабевски за пореден път показа, че грижата за децата е един от най-важните приоритети. Прочутият с благотворителността си бизнесмен, доктор и учен, е реагирал светкавично, когато получил писмо от македонския самотен баща Оливър Андоновски от Велес, РС Македония с молба за помощ.

В него таткото на 10-годишния Бени описал нелеката съдба на момченцето, става ясно от интервю на Оливър. И преди доктор Врабевски е помагал на хора в нужда от Македония, и сега за пореден път оказва подкрепа на хора от региона.

„За доктор Врабевски бях чувал и чел доста в Македония. Знаех, че е човек с ангелска душа и сърце, че е помогнал и че помага на много хора и деца. Свързах се с него и в едно съобщение му казах всичко за мен и за малкия, в какво положение съм и аз, и синът ми. И бях много изненадан, че веднага откликна и започна да ми помага. Благодарение на доктор Врабевски се запознах също с един ангел-терапевт Дани Димитрова, която започва да работи с Бени и да обучава и мен как да работя с Бени.

Също благодарение на него, получих от САЩ и Германия всички необходими уреди и пособия, които са нужни за Бени и за тези терапевтични процедури и упражнения.

Става дума за неща, които нито могат да се намерят в Македония, нито аз мога да си позволя. Доктор Врабевски и прекрасните хора, които работят във Фондацията Българска памет запазиха час при най-добрият детски невролог в София, при специалисти- кардиолози и платиха за тези прегледи. И още много други неща, за които съм много благодарен“, разказва бащата, който е щастлив, че най-после може да се грижи добре за сина си.

Той нарича децата със специални потребности като сина си Бени „ангели без криле“ и смята, че те има на какво да ни научат. „Благословен е този народ, който има хора както уважаемия доктор Врабевски. Благословена е България, благословена е тази земя, която ражда такива синове“, споделя благодарният баща. Децата със специални образователни потребности (СОП) са важна част от съвременното общество – затова те са изключително добре обгрижвани в образователния комплекс на д-р Врабевски „Цар Симеон Велики“, където специален екип развива уменията им.

Децата със СОП получават огромна подкрепа в училище на бъдещето, както наричат напоследък образователната институция. В училището не прекъсва дългогодишната инициатива за приобщване на деца със специални образователни потребности. То се осъществява с подкрепа от родителите и училищната среда.

Приобщаването на деца със СОП в клас изисква индивидуален подход и взаимодействие със семейство - специалисти - клас - училищен живот. В училището на бъдещето, което от години подготвя бъдещите лидери на нацията, за децата със специални образователни потребности се грижи екип от специалисти. Освен това има екип за подкрепа за личностно развитие и излючително модерна база, с помощта на които специалните деца в учебното заведение постигат забележителен напредък както в образователните, така и в социалните си умения.

Образователната институция, утвърдила се като дългогодишен лидер и модел за образование в България, неотдавна бе удостоена с награда в категория „Училище с мисия“ на годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“.

В училището децата се възпитават ежедневно в това да мислят и да работят в полза на обществото. За да даде личен пример в тази посока, ръководството на училището всяка година осигурява стипендии за безплатно обучение на деца от Западните Родопи и Република Северна Македония, включително и на такива в неравностойно положение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук