„Личните лекари биха могли да се включат във ваксинирането на хората срещу Covid-19, но това не трябва да става в кабинетите им, а те могат да бъдат само част от екипи, които ще извършват тази дейност“.

Това коментира за БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар, за решението на министъра на здравеопазването личните лекари да ваксинират срещу 10 лева.

„На практика нашата задача е до края на лятото да бъдат ваксинирани няколко милиона души, те трябва да бъдат ваксинирани безопасно, но трябва и да не се нарушава ритъмът на работа в доболничната помощ. 

Затова трябва да се изградят центрове по ваксинация на територията на цялата страна – така е в Германия, Франция, Израел. Само така ще се проследи процесът изцяло - преди и след ваксинацията.

Трябва да има изградени екипи в тези центрове за това", поясни д-р Янев.

"Аз правя списъци вече на желаещите да се ваксинират. Но смятам, че ако някои колеги искат за участват, нека се включат в екипите към центровете, но в противен случай - да го правим по кабинетите - това ще е провал, защото ние няма да успеем да ги ваксинираме в рамките на това лятото, защото зимата се активизира вирусът и ще има бум“, смята той.

Според общопрактикуващия лекар не е етично и приемливо ваксинирането на хора, които не са в списъците на работещи на първа линия, какъвто случай имаше с общински съветници в Сандански. 

Той посочи, че така се губи и доверието на хората, а е можело тази ваксина да се постави на полицаи, транспортни работници, медици в домовете за възрастни хора.

"Имам препоръка на преден план във ваксинацията да излязат хората над 65 години, които са с хронични заболявания, защото те са най-застрашените

За нас, общопрактикуващите лекари, също има списъци за ваксиниране, аз ще направя това веднага щом свършат антителата ми, но мисля, че колкото е по-всеобхватна ваксинацията, толкова по-добре, защото иначе ще фалират бизнеси, ще си ходим с маските, а виждаме какво правят интелигентните страни - бърза и повсеместна ваксинация. 

Лекарите трябва да убеждаваме пациентите във ваксинирането. Да, страничните реакции от ваксините са едно на 10 000, едно на 20 000, да, има ги, но смъртността е 4 на сто - разбирате ли за какво става дума", категоричен беше лекарят.