Когато дойдат избори, а идеалите и управленските умения при някои формации граничат с минус безкрайност, идва ред на изтърканите плочи. Христо Иванов го демонстрира нагледно в неделя. В интервю за БНР проваленият бивш правосъден министър и все още съпредседател на Демократична България обяви най-висшата цел на коалиция ПП-ДБ за предстоящите избори 2 в 1.

Каква си мислите, че е тя? Да спре поредния риск за свободен полет на държавата в бездната? Или може би да вдигне стандарта на живот на гражданите на страната? Да запълни дупката от над 3 млрд. лева в резерва на България, оставена от доскорошния финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев? А може би пълноценното членство на страната в Шенген и присъединяването ни към еврозоната? Уви, не! Единственият приоритет на ПП-ДБ се оказа „да спрат Пеевски“. И да не му позволели да презареди „своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите“. Именно това обяви Иванов в ефира на БНР. При това съвсем сериозно и с наситен с драматизъм патос. С какъвто впрочем анонсира също, че за целта щели да разговарят с всички политически сили, в това число БСП и ИТН. От кумова срама изключи от сметките откровено отстояващата руски интереси „Възраждане“, но само засега. В бъдеще – кой знае?
Да ви имаме и приоритетите, г-да жълтопаветни лидери!

Да оставим настрана, че е време ПП-ДБ да уточнят кога говорят истината. Когато благодарят на лидера на ДПС Делян Пеевски за усилията му за съдебна реформа и връщане на чувството за справедливост в държавата или когато вадят старата, изхабена и свиреща фалшиво плоча, че бил овладял „прокуратурата, службите, съдебната власт“, че и регулаторите. При това, при положение че цялата държава стана свидетел на опитите именно на Христо Иванов и компания да се окопаят във властта, като „делнат“ държавата и си осигурят поне половината места по върховете на Темида и в мандатните контролни органи. Антидемократично, погазвайки Конституцията, но пък в изпълнение на ангажиментите си към олигархичния бизнескръг около Иво Прокопиев, на когото дължат съществуването си. А и да си гарантират "правилното" правосъдие, което в светлината на аферата в Агенция митници и главната роля на основни фигури от ПП-ДБ като Асен Василев, Кирил Петков, Бойко Рашков и безценния за тях Живко Коцев (и съкровената му връзка с пудела-контрабандист), желанието да овладеят Темида и службите явно е жизненоважно за жълтопаветните лидери.

Да оставим и настрана, че в продължение на 9 месеца се криеха зад Пеевски при всеки горещ държавнически казус, който трябваше да бъде решаван по спешност заради управленската некадърност на излъчения от тях премиер Николай Денков. Като например протестите на енергетиците, които нямаше да бъдат прекратени, ако не бе намесата на председателя на ДПС. Толкова решаваща, че – както разказа самият той, когато се наложило да излезе за кратко от заседателната зала, Денков започнал да го издирва с есемеси.

Да оставим настрана и че с анонсирания ляв завой към БСП Христо Иванов призна това, което отдавна си знаехме всички. Че твърденията, че ПП и ДБ са десни и евроатлантици са просто маска – фалшива мантра, зад която лидерите на тези две формации крият от години лявата си номенклатурна същност и/или проруските си зависимости. В повечето случаи и двете.
Факт, заради който ДПС и председателят й Делян Пеевски играеха ролята на единствен гарант за евроатлантизма на България и на основен двигател на всички инициативи, имащи за цел да спрат влиянието на Русия над държавата ни. Гарант, какъвто впрочем движението е неотклонимо от началото на Прехода, та досега.

Ама е крайно време не само Христо Иванов, а всички лидери на ПП и ДБ да слязат от джиповете на бизнесмени с олигархични мераци спрямо държавата, да излязат извън обсега на жълтите павета и да се разходят из страната ни. За да видят какви са дневният ред и приоритетите на гражданите й. Защото те нямат нищо общо с техните.

Що се отнася до плочата „анти-Пеевски“, която Иванов и компания вадят преди всеки вот, то тя отдавна звучи фалшиво в ушите на избирателите. Защото те, за разлика от ръководителите на ДБ и ПП знаят кой защитава интересите им и кой се опитва за пореден път да скрие управленската си немощ и безидейност с фалшиви клетви, манипулации, откровени лъжи и пиарски трикове по изграждане на образа на „вечното зло“. Съпредседателят на ДБ го изпита на собствен гръб, когато реши да се изправи лице в лице срещу Пеевски на парламентарния вот през 2021 г. във Велико Търново. И се сблъска челно с мнението на избирателите за себе си. След снимките с пачките на контрабандистите явно жълтопаветните лидери имат по-важни приоритети - да спасяват собствените си кожи и това тепърва ще се вижда все по-ясно в предстоящата предизборна кампания. А суверена - пудели го яли, ако питате същите тези жълтопаветни лидери.

Ивайло КРАЧУНОВ