Не бих приел представянето на БСП на изборите като провал, а по-скоро като загуба. Трябва да бъдем ясни пред всички- да, БСП загуби на тези избори, но в никакъв случай не е провал. Ние сме единствената политическа сила, която има депутат в повече, която качва спрямо останалите европейски избори, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3, заместник-председателят на БСП, Драгомир Стойнев.

Това е най-високия резултат, който ние някога сме постигали на Европейски избори. Тези избори като по начало не са толкова интересни за българските граждани, което е проблем на всички политически сили. . В близо 70 общини сме първа политическа сила, в 20 общини отделно на тях, бием ГЕРБ, в 3 областни града, а в 12 разликата между БСП и ГЕРБ е по-малко от хиляда гласа. На европейско ниво ние сме петата по ефективност социалистическа партия. Загубата я признаваме и не я отричаме, но в същото време трябва да си изведем поуките и в никакъв случай не трябва да се драматизира. Основният проблем на всички политически партии е слабата избирателна активност. За това са виновни политическите сили, за това, че ние не убедихме българските граждани колко важни са Европейските избори. , каза още той.

Относно твърдото ядро, избирателите на БСП, тези които винаги гласуват за нас, те излязоха. Проблемът е, че ние не разширихме, нямаше периферията, или се оказа прекалено малка, за да ни донесе победа. Прав сте, че ние натоварихме много тези избори със смяната. Ние вярвахме, че с евентуална победа ще принудим Борисов да подаде оставка и аз съм сигурен, че ако беше загубил, щеше да го направи. По начало така се носи отговорност- когато загубиш избори- подаваш оставка, така както направи Корнелия Нинова, заяви Стойнев.

Случи се нещо две седмици преди изборите, може би се промениха нагласите на българските граждани и това вече ние трябва да анализираме в партията причините, които са за загубата. Наистина за мен лично това е необяснимо. Може би се впуснахме в изнасянето на информация, които не касае и не подобрява живота на българските граждани, а информация, която касае повече жълтите медии. Когато си политик, трябва да говориш за политиките, не трябва да се занимаваш с имуществото на хората, а по-скоро трябва да се занимваш с политики и да им показваш къде бъркат нашите опоненти и каква алтернатива ние проедлагаме. Моето лично мнение е, че се задълбахме в неща, които не касаят пряко живота на гражданите и може би са трудно доказуеми. Вина за загубата носят всички, включително и аз. Първо вина носи ръководството на партията и Корнелия Нинова като представител подаде оставка. Тя не каза, че това е морална победа, защото виждате, че може БСП да е загубила изборите, но не се провали, каза заместник-председателят на БСП.