Серия обучения за адвокати за това как да защитават по-добре правата на гейове и лесбийки ще организират през тази година “ЛГБТ организация Действие”. Това става ясно от съобщение в юридическата платформа lex.bg.


Лекциите за юристите са безплатни, а по време на семинарите ще им бъдат осигурени настаняването в хотел, храната и кафе паузите.

Средствата за обученията се осигуряват по проект “Повишаване на достъпа до правната защита на ЛГБТИ хората в България”, който е съфинансиран от програма “Права, Равенство и Гражданство” (2014 – 2020) на Европейския съюз.

А желаещите да участват в курса ще заплатят само такса от 50 лева.

“Целта ни е да създадем общност от юристи в цялата страна, на които можем да разчитаме, че ще се отнасят с необходимото уважение и професионализъм към ЛГБТ хората”, се казва в информацията на неправителствената организация.

Семинарите може да се посещават и от студенти в 4 и 5 курс специалност “Право”.

Първият модул е посветен на миграционно-бежанските въпроси, касаещи ЛГБТ лица и ще се проведе следващия уикенд в хотел в Банкя.

Семейно-правните въпроси на хората с различна сексуална ориентация, както и жалбите до Европейския съд за правата на човека са сред темите на обучителните лекции през тази година.