Купувачът на кемпера на Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово е бил арестуван с европейска заповед за арест през септември миналата година в България. Купувачът е Цветомир Иванчев от Плевен. Припомняме, че той беше издирван по време на знаковия процес, при който закопчаха без вина беше Машора. 

Плевенчанинът първоначално е бил въдворен в психиатрията, тъй като по време на ареста е бил неадекватен заради тежката си зависимост към наркотиците. В последствие в досъдебното производство, което се води в Гърция, му е изискана психиатрична експертиза, която е установила, че мъжът е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Цветомир Иванов е бил екстрадиран в южната ни съседка и там е осъден на 29 години затвор. Според законодателството на Република Гърция ако излежи 8 годни може да иска предсрочно освобождаване. 

За Цветомир Иванчев  има данни, че многократно е бил използван като част от организирана престъпна група за превоз на мигранти, като е закупувал автомобили от България, които в последствие е предоставял на бандитите, превозвали мигранти, съобщи за БЛИЦ адвокатът на Машора Гънчо Гънчев.

„Тези данни ние получаваме едва сега, защото производствата срещу Цветомир Иванов, Тошко Тодоров-Машора и лицето, превозвало мигрантите, са били разделени в отделни производства. Шофьорът, превозвал мигрантите, също е бежанец и е осъден на 8 години затвор. Към настоящия момент другият адвокат на Машора, представляващ го в Гърция-Илияна Власикидо, е изискал и двете производства да бъдат присъединени към това на Машора. 

Делото на Тошко Тодоров е насрочено за 15 юни тази години, но най-вероятно ще бъде отложено за друга дата, предвид искането за приобщаване на документи. 

Машора няма да отиде в Гърция, защото той все още е обвинеям и има опасност да бъде арестуван, а и гръцкото законодателство не го изисква, обясни адвокат Гънчев.

Както първо БЛИЦ съобщи, 64-годишният тогава мъж бе арестуват с европейска заповед за арест. Това се случи през 2021 г.

Той е обвинен от гръцките власти, че е съпричастен в трафик на бежанци, без изобщо в този период да е бил в чужбина и без да има идея какво се случва. През 2019 година Тодоров, който всички наричат Машора, продава кемпера си на трима души от Плевен. Те отишли в дома му в карловското село Столетово и се пазарили за сделката.

Продажбата се извършва с договор пред нотариус. След това мъжът проверява и вижда, че кемперът е отписан от негово име. Месеци след продажбата в Гърция е заловен същият този кемпер, с 27 бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш. 

Возилото е с фалшиви номера, но вътре в него полицаите откриват истинските, както и малкия, и големия талона Машора. Това е и причината да бъде обвинен в съпричастност към престъплението.

След поредица протести на хора, съпричастни със съдбата на невинния мъж и след огромен медиен шум, съдът в Пловдив освободи и в момента Машора ходи на работа.

През 2021 г. справката, която получихме от Гранична полиция, показва, че клиентът ми в периода, за който се твърди, че е извършил престъпление, не е преминавал българо-гръцката границата, нито в едната нито в другата посока, каза тогава адвокат Гънчо Гънчев.

Работодателят на Тодоров потвърди, че през сочения период на престъплението Машора е бил на работа всеки ден. 
Очаква се на процеса в Гърция Машора да бъде оневинен, каза днес пред БЛИЦ адвокат Гънчев.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук