Ден преди делото за екстрадиция на Тошко Тодоров-Машора, репортер на БЛИЦ се срещна с адвоката му Гънчо Гънчев. Делото е насрочено утре - 16 ноември, от 10 часа и е за екстрадицията на 64-годишния мъж.

Преди това от 9 часа дъщерята на Тодоров-Стефани, организира протест в защита на невинния си баща. 

Адв. Гънчев каза, че Пловдивският окръжен съд е изпратил запитване до гръцката страна - на какво основание гръцкият съд е издал европейска заповед за арест. 

Клиентът ми не се явява собственик на процесното моторно превозно средство. Ние сме изпратили договора за покупко-продажба на кемпера на Окръжен съд, както и цялата документация, удостоверяваща невинност на Тошко Тодоров.  


Очакваме до 16 ноември да бъде получен отговор от гръцка страна. Мисля, че той ще допринесе за отпадане на гръцката европейска заповед, която ще се обяви за невалидна. Във връзка с тази невалидност съм входирал оспорване на европейската заповед за арест, която е на основание решение на Европейския съд от 10 март т. г.

С колегата адвокат от гръцка страна се подготвяме за най-лошия сценарий. Първата молба, която на 15 ноември входирахме в гръцкия съд, е за изменение на мярката - задържане под стража. Искането ни е за парична гаранция или подписка, която клиентът ми ще изтърпява в България.

Втората молба е за промяна на датата на делото в Гърция, което е насрочено за 10 май 2023 г., с молба то да се проведе в рамките на следващите 6-7 месеца, считано от днешна дата.

Надявам се българският съд да вземе правилно решение. За съжаление това не е единичен случай. Очаквам положително развитие на делото и съм благодарен на българските медии, благодарение на които прокуратурата и съда се самосезираха.  

Припомняме, че Машора, който е от карловското село Столетово, беше закопчан, след като преди година от гръцката прокуратура издали европейска заповед за арест. Причината-преди време Машора продал кемпера си на мъж от Плевенско, пред нотариус е била извършена покупко-продажбата.Месец след продажбата кемперът е бил заловен в Драма, Гърция, с бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш. Трафикантите са избягали.

Возилото е било със сменени номера, но в него полицаите намират малкия и големия талон, които още били на името на Тошко Тодоров. 

Принципно българският съд не решава виновността или невинността в подобни случаи, тя се решава в чуждата страна, от която е поискала европейската заповед за арест. Въпреки това обаче нашият съд се вслуша в протестите на близки и познати на Машора, на доводите на адвоката, освен това се вдигна голям медиен шум.

Именно затова българските магистрати питат какво е основанието за арест, след като има и бележка от работодателя на Машора, че в периода на престъплението Машора е бил на работа, справка от Гранична полиция, че мъжът не е напускал в този период границите на държавата, договор от покупко-продажбата на кемпера.

След многобройните протести Машора беше пуснат от ареста и е под домашен арест. Мъжът страда, защото не може да напуска дома си, не може да ходи на работа, и е категоричен, че е невинен. 

Утре Окръжен съд Пловдив ще реши ще бъде ли предаден  Машора на гръцките власти, или ще остане в страната си и ще изчака делото пред 2023 година. Има и друга възможност-Машора да бъде обявен за невинен и да отпадне европейската заповед за арест.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ