Един от най-опитните експерти по пътна безопасност в страната подкрепи идеите на прокуратурата за промени в законодателството, с които да се постигне превантивен ефект срещу множащите се катастрофи и убийства на пътя, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори. Четири парламента обаче дори отказват да разгледат и обсъдят публично предложенията на държавното обвинение.

В интервю Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, изрично подчертава, че мярката, предложена преди повече от 2 години от главния прокурор Иван Гешев за отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, предизвикали инциденти на пътя, би била едно от най-ефективните решения.

„Отнемане на автомобила на дрогиран шофьор би имало ефект в между 95-98% от случаите, ако на някого му вземат автомобила завинаги… все пак в България автомобилът все още е скъпа вещ.“, посочва Тодоров.

Коментарът на експерта на практика потвърждава обстоятелството, че българската прокуратура е дала решение, чието приемане би дало незабавен и реален ефект. Защото и най-големият джигит и рецидивист в нарушенията на пътя би се замислил дали да се качи пиян или дрогиран зад волана, ако го грози отнемане на возилото му, което може да струва 100 000 - 200 000 лв., а дори и повече.

Обвинител №1 вече на два пъти изпраща експертните законодателни предложения до депутатите – първият път преди повече от две години, непосредствено след катастрофата, при която загина Милен Цветков. Вторият път - в началото на месец юни тази година, четири седмици преди зверската катастрофа в столицата, при която дрогирният Георги Семерджиев уби две жени.

Сред предложенията присъстват и такива за завишаване на наказанията за пияни, дрогирани и неправоспособни водачи, които шофират моторни превозни средства, при това с превишена скорост. Политиците обаче продължават да мълчат, като дори не проявяват желание за стартиране на дебат, който да доведе до приемането на работещите решения или поне на част от тях.

Вместо това, бившата вече министърка на правосъдието Надежда Йорданова стигна дотам, че тази пролет поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, като за аргумент посочи именно предложението му до прокурорите у нас да искат от съда да конфискува в полза на държавата превозните средства на пияни и дрогирани шофьори, причинили тежки транспортни произшествия.

Разбира се, че искането на Йорданова бе отхвърлено от Висшия съдебен съвет, но то по-скоро показва криворазбраната представа на излъчилата я политическа партия за стойността на човешкия живот, която очевидно е по-ниска от тази на едно луксозно возило. 

Провалилото се мнозинство, излъчило правителството „Петков“, не прояви далновидност и отказа да припознае инициативата на прокуратурата, само защото идва от нея, а наместо това започна кампанийна акция по преброяване на употребили наркотици и алкохолни напитки шофьори.

Статистиката е катастрофална, което идва да покаже, че политиците отново са длъжници на обществото, особено, когато две години протакат обсъждането на едно от възможните предложения, това на държавното обвинение.

Вместо сега, в предизборната кампания преди поредните предсрочни избори политиците, да се карат кой да вземе по-голямо парче от „баницата на властта“ и да замазват очите на избирателите с безплодни обещания, е време разговорът за промените в законите, предложени от прокуратурата, да бъде поставен на масата. З

Защото утре отново ще прочетем в черните хроники за поредния погубен живот от надрусан джигит с десетки глоби и нарушения. За жертвите тогава обаче ще е късно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук