Коментар на главния прокурор Иван Гешев на заседание на Прокурорска колегия преди приемането на решение за преназначаване на специализираните магистрати:

Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, частично обявен за противоконституционен, не урежда никакви критерии за преназначаване на магистратите. Той съдържаше текст, който по същество представляваше лустрация и реподбор на магистрати – съдии, следователи и прокурори. Този текст  противоречи на Конституцията и на практиката на Съда на ЕС и логично бе обявен за противоконституционен. Това беше ясно и бе казано от нас още на обсъжданията.

Прокурорската колегия е въвела критерии за преназначаване на магистратите от специализираните прокуратури и те са свързани с натовареността на трите окръжни прокуратури на територията на София.

Голямата част от делата (на специализираната прокуратура) - над 90%, които остават в София, отиват в Софийска градска прокуратура. Логично е тя да има нужда от повече административен и кадрови ресурс, за да може да се справи с големия брой дела, които ще наблюдава от утре.

Освен с натовареността на тези прокуратури и заявените желания от магистратите, сме се съобразили с юридическия им стаж, с атестациите, с наличие или неналичие на наказания.