Новият Съвет по гражданско общество към Министерски съвет създава опасност да се оформи нещо като особен вид „неправителствена номенклатура“. Това каза Петър Кичашки от сдружение „Републикански център“ в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ1.

„Без да коментирам дори самия състав на Съвета, съдържателният проблем по темата е доколко въобще е необходимо да има такъв инструмент, при който едни НПО-та ще определят как други НПО-та да получават държавни пари. Ако се беше създал аналогичен „Бизнес съвет“, в който бизнесът да решава кой точно бизнес да получи пари от обществени поръчки, тогава обществото щеше да е на нож и то с пълно право.


Докато сега сякаш тази тема минава между капките на другите неща в обществения живот, а това не трябва да се подминава с лека ръка“, добави още Кичашки.


Петър Кичашки

Според Николай Облаков от дясната платформа „Консерваторъ“ Съветът по гражданско общество има проблем с представителността. „От над 30 000 неправителствени организации едва 400 са участвали в гласуването за Съвета и те почти всички са свързани с една малка извънпарламентарна партия.

И като отчетем, че Съветът се оглавява от г-н Томислав Дончев, чиято мечта е следващото управление да е между ГЕРБ и „Демократична България“, явно този съвет е прелюдия към нещо такова“, каза Облаков, според когото няма как „гражданско общество да се прави от селски тарикати“.

Петър Кичашки подчерта, че дори не е необходимо да се атакува толкова персоналния състав на Съвета, колкото самия му сгрешен принципен модел на функциониране. Той припомни думите на първия омбудсман г-н Гиньо Ганев, според когото бедата на българското гражданско общество е, че винаги търси как да седне на държавно бюро.

„Ролята на неправителствения сектор е да е, кога подкрепящ, кога критичен към властта, но винаги да е независим от нея. С обвързването на неправителствените организации с властта, се създават предпоставки за опитомяване на критичните гласове, което е вредно за всички“, каза още той.


Николай Облаков

Според анализаторите правителството се е справило добре с кризата около извънредното състояние, но тепърва ще бъде изправено пред големите предизвикателства да намери механизми за справяне с икономическите последици от коронавируса. Николай Облаков подчерта, че България е част от големите икономически процеси в света и мерките на правителството може да се окажат недостатъчни, ако в другите държави процесите не вървят правилно.

Относно вътрешнополитическата ситуация Петър Кичашки каза, че за момента управлението стои солидно, а управленска алтернатива все още не се задава на хоризонта. „БСП в момента е в насипно състояние и се занимава основно със себе си, докато другите евентуални формации все още не са реално на терена.

Но все пак ситуацията е много динамична и е възможно бързо да се оформи фронт срещу настоящото управление, затова е рано да се правят анализи и прогнози от сега“, добави той.