Какви са ползите за България от новата газова връзка, коментираха в сутрешния блок на БНТ енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев.

Припомняме ви, че вчера газопроводът "Турски поток" беше открит на официална церемония в Истанбул от президентите Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов.

Според инж. Казанджиев, негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите. "Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители", заяви той.

Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

"Голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този "Балкански поток" е ангажиран за руски природен газ, което блокира входа за доставки на друг газ", заяви още той.

Освен това, България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е експертът.