Докато по-голямата част от Западна Европа не успя да постави под контрол коронавируса, Германия се справи сравнително добре с тежката задача и смъртността остана далеч под средната, пише money.bg.

Най-голямата европейска икономика постигна това с масово тестване и проследяване на контактите на заразените - две мерки, които дадоха резултат и в Азия.

Ясно е, че останалите държави, които все още не могат да се справят с пандемията, трябва да вземат поука от подхода на Германия. От европейската държава трябва да се поучим и за това как постепенно въведените мерки трябва да бъдат премахвани, пише CNBC.

От понеделник Германия започна да премахва ограниченията и магазините с площ под 800 кв. м отново отвориха врати - разбира се, при спазване на хигиенни мерки. Някои по-големи обекти - като автомобилните дилъри, магазини и сервизи за велосипеди и други също получиха разрешение да отворят отново.

Училищата ще отворят на 4 май, като приоритет ще бъде даден за учениците, които трябва да полагат изпити.

Остават затворени ресторанти, кина и търговските центрове. Масовото събиране на хора остава забранено до 31 август. Накратко, Германия има ясен и точен план как отново да отвори икономиката си.

Под контрол

В Германия има 147 хил. потвърдени случаи и 4 862 загинали: далеч по-малко, спрямо някои от съседите на страната. В петък стана ясно, че коефициентът на заразяване е паднал под единица за първи път.

Експерти посочват, че Германия е предприела правилната стратегия за контрол на пандемията и другите държави трябва да се поучат от Берлин - особено когато става въпрос за масовите тестове, посочват Бил Блейн, стратег на инвестиционната компания Shard Capital.

"Следващият етап е отварянето на икономиката и отново Германия е в по-добра позиция заради повечето тестове и данни за контактите".

Внимателният подход на Германия ще даде и на другите европейски икономики идея как да действат - и как потребителите ще реагират.

"Един от въпросите ще бъде, тъй като гражданите бяха принудени да стоят вкъщи и да пестят пари, дали те ще излязат и ще започнат да харчат отново", казва Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management.

Донован посочва още, че дори и да има втора вълна, страната ще я посрещне доста по-подготвена.