Общински служители премахват следите от срамната вандалщина на протестите в центъра на София, чиито участници се обявяват в защита на моралните ценности и върховенството на закона, но изкъртиха историческо-култирна ценност в центъра на столицата, за да нападат с нея полицаи. 

Става дума за изкъртените жълти павета, които бяха изтръгнати от мястото им, за да може с тях протестиращите да замерят полицаите, охраняващи обществения ред по време на така нареченото народно недоволство срещу властта. 


ВИДЕО: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
 

От Сдружение „Зограф“ многократно настояха министър Боил Банов да глоби „Отровното трио“ с 30 хил. лева за къртенето на историческите жълти павета в София, декларирани като паметник на културата. 


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Унищожаването и поругаването на културното ни наследство не може и не бива да остане безнаказано, крайно време е институциите да привлекат към административнонаказателна отговорност господата Хаджигенов, Бабикян и Минеков от т.нар. „Отровно трио“, които дни наред призоваваха гръмогласно за радикализиране на протестните действия в „Триъгълника на властта“, се казва в изявление на сдружението.


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Припомняме, че в рамките на така нареченото Трето велико народно въстание, състояло се на 22 септември, 20 минути преди 22.00 часа се случи ескалацията на напрежението. Част от протестиращите настояваха да преминат през полицейския кордон откъм сградата на БАН, за да стигнат до Паметника на незнайния войн.


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до старата сграда на парламента. Тогава към органите на реда полетяха бомбички, бутилки и павета. 


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

За напрежението на 22 септември, когато се стигна до сблъсъци с протестиращите, след като те не бяха пуснати до катедралата "Св. Александър Невски", главния секретар на МВР Ивайло Иванов уточни, че протестиращите са търсили конфликт с полицията "и за малко да го получат.


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Той допълни, че шествието към Орлов мост и към старата сграда на Народното събрание е било нерегламентирано и несъгласувано със СДВР, и Столична община. Иванов каза, че е имало разрешение за протест до 22 часа.


Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

"Те твърдяха, че са искали да се поклонят пред храм-паметника, който след 22 часа не работи. До Паметника на незнайния воин можеше да се стигне от още 20 места. Търсеше се конфликт. Там беше цялата наша техника и не можем да си позволим тя да се чупи.

Снимка: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Ние имахме информация още при второто "Велико народно въстание", че ще има опит за нахлуване в сградата на Народното събрание. Всички мислеха, че се говори за новата сграда, а всъщност е ставало въпрос за старата. Успяхме да предотвратим това", обясни Иванов.