„Как и къде ще почиваме през летните месеци?"“ е въпрос за милион долара. Той е провокиран от глобалната пандемия с коронавирус и мнозина все още нямат отговор.

Гърция прогнозира загуби до 70% в туристическия бранш през 2020г. в резултат на COVID-19. Тези проценти от Института на Гръцката конфедерация по туризъм ще замразяват поне за сега амбицията на гърците да постигнат рекордни доходи от туризма през настоящата година, предава bTV. 

„Истината е, че януари и февруари за нас бяха чудесни, започнахме годината с 25% увеличение на доходите от туристическия бизнес. Очаквахме тази тенденция да продължи цяла година“, казва Христос Константинидис. 

Иде втора вълна безработни, ако...

Константинидис е наследник на семеен хотелски бизнес на повече от 50 години. Помни и други тежки години за гръцката икономика, но кризата с коронавируса му се струва по-опасна, тъй като е непозната и непредвидима. 

Хотелът му в Серес е пълен с българи, когато в края на март гръцкото правителство затваря целия бизнес. Той споделя, че силният сезон е през март, април, май и юни. За Серес юли и август са слаби месеци. 

Правителството планира на 1 юни да отворят врати първо целогодишните градски хотели, а на 1 юли и крайбрежните.

„Когато отворим отново врати, тогава ще стане ясно, кой все още диша, кой все още може да продължи бизнеса си. Част от хотелския бизнес може би ще остане затворен, но мисля, че по-голямата част от хотелите ще отворят, може би не таи година, но постепенно през годините“, коментира гъркът.

На юг, на о-в Крит, Емануил Янулис получава всекидневни въпроси от бранша, тъй като е заместник-председател на Асоциацията на хотелиерите в Гърция. Казва, че на масата са много нови мерки, но излизат и все повече много нови проблеми. По думите му се обсъждат финансирания, намаляване на ДДС, въпроси относно нови правила за поддържане на хигиена. 

Според него най-важно е да се осигури сигурността на туриста, както докато пътува, така и по време на престоя му. Какви ще бъдат взетите мерки, свързани с предпазването от COVID-19, предстои обсъждане. 

Янулис коментира още, че цените в никакъв случай няма да се вдигнат, заради нуждата от компенсация за хотелиерите, по-скоро ще останат същите, каквито са били до момента. Според него един сезон няма да е достатъчен, за да се наваксат загубите. Надява се, че намирането на ваксина, ще даде сигурност за сезона догодина. 

Кореспондентът на БТА в Истанбул Нехиде Дениз обясни, че откриването на новия сезон в Турция се очаква с голямо нетърпение. 

Браншът е важен за икономиката – за 2019 г. приходите от туризма са 35 млрд. долара, а 45 млн. души посещават страната. Така Турция се нареди 6-то място в света по най-посещавана дестинация.

В туристическия бранш заетите над 1,5 млн. души. 

Заради пандемията с коронавируса обаче приходите още през първото тримесечие на 2020 г. са намалели с 11,5% спрямо 2019 г., а 80 на сто от туристическите съоръжения бяха затворени. 

Министъра на туризма обяви, че се очаква сезонът да започне в края на май – когато отпадат и ограничителните мерки. Първите международни туристи се очакват в началото на юли, а руските – през август.