С настъпването на последния месец от годината се задават много светли и обичани български празници, като безспорно най-очаквани са Коледа и Нова година.

В началото на декември обаче отбелязваме деня, в който според народните предания всички гемии спират да се движат и не бива да се влиза в морето. А именно - Никулден.  

На празничната трапеза задължително трябва да присъства ястие, съдържащо прясна риба, най-често шаран, което символизира преживяно нещастие, избегната беда или прост здраве и благополучие за къщата.

По този повод от информационна агенция БЛИЦ решихме да проверим как вървят цените на различните видове риба по щандовете на пазара. 

Прави ни впечатление, че на пазара има голям избор от най-разнообразни риби. Например цената на традиционния за Никулден шаран е 10.90 лв./кг. , а котлетът варира от 11.90 до 13,90 лв/кг. Ако сте решили да си купувате толстолоб, то имайте предвид, цените му са в порядъка от от 6.50 лв./кг на чистен и 11.60 лв./кг за котлет.

Изчистената пъстърва върви по 12.50 лева за килограм, сьомговата пастърва е 21.90 за килограм, а цената на ципурата варира от 17.90 лв./кг. за обикновено до 23.90 лв/кг за дива. Паламуда може да бъде закупен на цена от 13.90 лв./кг. За норвежката скумрия ще трябва да се бръкнем 6.90 лева за килограм, за обикновената- 10.90 лв/кг.

На пазара могат да бъдат открити и екзотични видове риба, като пример за такава е мерлузата, чиято цена варира от 8.40 лв за килограм за чистен до 15,90 лева за килограм. Дивия лаврак върви по 25,90 лв/кг, а котлетите за котлетите от есетра ще трябва да се бръкнем със солидните 35.90 лева за килограм.

От другите предложения, изложени на пазара става ясно, че белият хек може да се купи на цена от 7.90 лв/кг. , акулата върви по 11.90 лв/кг. , а ако искаме да  се поглезим с котлети от сюмга, ще трябва да се разделим с 35.90 лв/кг.

  

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук