Скандалът се заформя заради участието на основателя на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър д-р Соломон Паси в БНТ и коментара му за украинския президент Володимир Зеленски. Както БЛИЦ писа Паси заяви, че Зеленски е украинският Васил Левски.

Това обаче отприщи лавина от гняв. Директорката на държавната психиатрична клиника д-р Цветеслава Гълъбова написа открито писмо до БНТ. С него тя иска поне година Паси да не припарва до екран. Ето какво гласи то:

Отворено писмо

До

Г-н Емил Илиев Кошлуков

Генерален директор на БНТ

До

Денят започва с Георги Любенов

До

Редакторите на предаването

Уважаеми госпожи и господа,

В днешното издание на предаването един от гостите ви - Соломон Паси си е позволил гнусното и обиждащо българското национално достойнство сравнение на украинския президент Зеленски с Васил Левски

Ясно е какви политкоректни чувства изпитва паси към зеленски, ясна е и мотивацията му за тях, знаем и колко този господин мрази нас, българите и православието, за което каза “майната му” - негова си е отговорността за всичко това.

Но е ваша отговорността за това, че позволявате на ваш гост да сквернослови и окалва името на Левски с евтините си грантомотивирани сравнения с една доста спорна “личност”. И при това тъпашко сравнение водещият позорно мълчеше.

Смятам, че е наложително и настоявам да поднесете извинение на аудиторията на БНТ, която издържа институцията с данъците си и въпросното лице паси поне една година да не ни залива с омразата си от екрана на обществената телевизия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук