В края на вчерашния ден учители, родители и ученици в Италианския лицей в Горна баня станаха свидетели на впечатляваща гледка – През портала на Лицея, който по принцип е затворен за външни автомобили, се проточи дълга колона от лъскави лимузини и се отправи към административната бърлога на подгонената да освободи директорския пост „несменяема“ Величка Велянова.

Зад тъмните стъкла на скъпите возила се различаваха напрегнатите лица на някои, известни от предишни наши публикации, персони. Наредено бе всички камери да се изключат и всички служители, включително секретарка и заместник директори, да напуснат сградата. Хората си задаваха въпроса: дали не започват снимки на четвърто продължение на най-известния пълнометражен игрален филм на Франсис Форд Копола…

На тайната среща са присъствали само някои, подбрани от близкото обкръжение на Велянова, членове на Училищното настоятелство /УН/ на Лицея. /Същото това „настоятелство“ всъщност е напълно нелегитимно, тъй като в противоречие със Закона е учредено в „частна полза“/.

Разтревожените съзаклятници са умували над няколко съдбоносни за тях проблеми: Как да се претупа започналата от Националната агенция за приходите проверка в НУКК и да не се стигне до „проверка на физически лица“. Именно това е „ахилесовата пета“ на Велянова и нейното обкръжение, тъй като в Агенцията по вписвания на имената на членове на нейното семейство, както и на имената на още няколко от членовете УН са записани имоти за  милиони. Предложили на Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП и член на УН, неговата счетоводна кантора да спретне някакъв „независим финансов одит“, но той категорично отказал.

По другата основна тема, насроченият за утре „конкурс за избор на директор на НУКК“, Велянова извадила списък на изборната комисия. Списъкът, който е документ с вътрешноведомствена конфиденциалност на Министерството на културата, й бил предаден от Борис Данаилов – шеф на кабинета на министъра и бивш агент на ДС. Решено било много спешно да се докопат до някои от тринадесетчленната изборна комисия и да лобират за протежето на Величка Велянова Иван Капурдов. /Председател на Комисията е проф. д-р Лиляна Стракова – декан на Факултет по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“/.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!