През последните няколко седмици гъсти облаци надвиснаха над Горнобанското херцогство - Италианския лицей.

Започналата на 17-ти март проверка от Националната агенция за приходите /НАП/ се оказа стрела в ахилесовата пета на херцогиня Величка Велянова. И в изблик на гняв и безсилие свика на среднощна сбирка своите бизнес-съратници Спас Панчев – Лакомото, Росен Томов и Стилиян Тютюнджиев.

Четиримата са обсъждали варианти за измъкване от тресавището, в което са затънали до шия. В крайна сметка са решили да привлекат в на своя страна и бившия шеф на НАП Красимир Стефанов – същият е член на Училищното настоятелство на НУКК.

Срещата Велянова – Стефанов се е провела паралелно със срещата Путин – Си Дзинпин в 18,00 ч. в понеделник, 20 март в гербовата зала /кабинета на баба Величка/. Госпожата е поискала съдействие за данъчните си неволи, а бившият бирник №1 е казал: „Ще видим…“.

Притеснената от обстоятелствата, Велянова е потърсила подкрепа и от свои приближени в Министерството на културата, където вчера /22 март/ е провела няколко срещи. На тези срещи съзаклятниците са умували как да забаламосат министър Найден Тодоров и той да отложи насрочения конкурс за избор на нов директор на НУКК…, с което би станал за смях. Ако този пъклен план не успее, хората на баба Величка щели да лобират за нейното протеже Иван Капурдов, който е сред участниците в конкурса.

От вчера в НУКК започна и финансова проверка на Сметната палата.

Подобна проверка е имало през далечната 2000 г. и заключенията в нея са еднозначни и притеснителни. Но въпреки фрапиращите констатации в доклада на ревизорите, Велянова и нейните бизнес-съратници се измъкват невредими от лапите на закона – всеки би могъл да се досети как… /в. „Сега“, 20 ноември 2000 г., „И Сметната палата клекна пред училището на избраните“/.

Дали при настоящите проверки, проверяващите от НАП и Сметната палата ще устоят на предполагаемите съблазни и изкушения, или ще се повтори сценарият от горецитираната статия, предстои скоро да разберем…