Продължава битката за италианския „Бахмут“ – Лицеят, превърнат в непревземаема крепост, феодално владение, от господстващата вече четири десетилетия в него Величка Велянова.

На 31 март /петък/ министърът на културата Найден Тодоров реши все пак да финализира обявения в началото на миналата учебна година конкурс „за заемане на длъжността „директор“ на НУКК“. „Конкурсът“ щял да се проведе на 06.04.2023 г. от 11,00 часа в сградата на Министерство на културата, зала „Сцена 17“.

Въпреки наближаващият край на безметежното управление, Велянова е решила да го брани до последна капка кръв с богат арсенал от задкулисни пируети и интриги. През последните дни упорито разпространява слухове, че на „конкурса“ в четвъртък (06.04.) никой от тримата допуснати кандидати няма да бъде избран, че „всичко е под контрол“ и тя ще си остане „пожизнено“ на директорския стол.

В нарушение на Конституцията и на Закона за предучилищното и училищно образование, отлежалата директорка се обърна за подкрепа и към „тайните общества“ – тамплиери и масони. Възмутени родители ни изпратиха снимки от посещението на Великия приор на Великия приорат – България, и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите, и масон 33-та степен Румен Ралчев в Лицея в Горна баня. /Румен Ралчев е „генерал“, „академик“, „професор“… и какво ли още не, а всъщност е по-известен като бивш охранител на Тодор Живков.

На срещата с ученици и учители, в присъствието на Величка Велянова, Ралчев е обяснявал на учениците как да „търсят светините на християнството – Граала, Кивота и др.“, за да се усъвършенстват като „тамплиери“. Активно участие в срещата е взел и Иван Капурдов – един от кандидатите „за заемане на длъжността „директор“ на НУКК“.

Румен Ралчев е член на Училищното настоятелство на Италианския лицей и е в близкото обкръжение на Велянова. Друг известен масон, Спас Панчев – Лакомото, също е член и председател на Настоятелството. Същият е и шеф на Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, участник в изборите на 49-то НС , „генерал“, „академик“ и т.н. Присъствието на политически партии в българското училище също е противоконституционно…