„Що е корупция и има ли тя почва у нас?“ – Отговорът на тази перифраза е еднозначен: Почвата у нас е щедра и много плодородна, както за отглеждане на чушки и домати, така и за възпроизводство на корупция. С други думи, каквото боднеш бързо се прихваща и дава богат „урожай…“.

Горнобанската почва се оказа истинска „Златия“ за назначената преди 36 години, уж „временно“, директорка на НУКК (Италиански лицей) Величка Велянова. През тези близо четири десетилетия тя и близкото й обкръжение гребаха с пълни шепи от Божията (държавна) благодат и „урожаят“ надмина очакванията им – десетки недвижими имоти, оценявани на милиони, видно от Агенцията по вписвания.

По темата се изписаха десетки статии от разследващи журналисти, но българската Темида се оказа с превръзка на едноок пират – зорко бди и санкционира само дребните кражби, а за големите е сляпа… Слепи се оказаха и редица държавни институции, включително и Министерството на културата.

Все пак от Националната агенция за приходите (НАП) се самосезираха и на 17.03. /петък/ в НУКК започна данъчна проверка. Тя хвърли в паника Велянова и обкръжението й, като основното им притеснение било от проверката на физически лица – Величка Велянова Пейкова, Спас Панчев, Росен Томов, Стилиян Тютюнджиев и още неколцина играчи от Училищното настоятелство на Лицея, както и членове на техните семейства, през годините са купували, продавали, заменяли помежду си имоти.

В същото време положението в Лицея е катастрофално – спрямо учители, родители и деца, дръзнали да се обявят против статуквото, е активиран огромен репресивен арсенал. Потърпевшите подготвят дълга подписка до Президента на Р. България Румен Радев…

Какво му пречи на министър Найден Тодоров с една елементарна от юридическа гледна точка заповед, на една страница, да финализира обявения преди седем месеца КОНКУРС и да назначи нов директор на НУКК, може би някаква скрита зависимост...

В крайна сметка истината ще излезе наяве!