Инфлацията в Турция счупи 24-годишен рекорд и само за една година достигна 86%. Цените растат – и за местните, и за българските потребители, които от години търсят по-евтини храни, дрехи и услуги в южната ни съседка.

Продължава ли поскъпването и в другите балкански страни и дали все още имаме сметка да пазаруваме зад граница? Одрин се намира на 20 километра от българо-турската граница. Известен е с ниски цени и голям пазар. Българи тук се срещат на всяка крачка, съобщава Нова телевизия  

„Колкото и да казват, че е по-скъпо, в никакъв случай, не е като в България”, посочва Таня Димитрова.

И докато всеки решава какво му е изгодно, в зависимост от това колко пари има в джоба, за едно нещо българите тук са единодушни - цените са много по-високи, за разлика от миналата година. Годишният скок само при хранителните продукти, които българите търсят основно, е от 99%.  

Изчисленията показват още, че дрехите са поскъпнали с 41%, сметките за поддръжката на дома - с 85%, а най-големият скок е при транспортните разходи - 117%. 

Въпреки това хората казват, че в сравнение с цените у нас, отново им излиза по-изгодно да пазаруват от Турция. 

Според икономиста Георги Ганев това поскъпване е нетипично дори за Турция.”Този процес е свързан със спад на курса на лирата”, обясни икономистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук