Анелия е родена на 1 юли 1982 г. в Стара Загора. Едва второкласничка, заедно с две свои съученички, става част от трио „Гласовити тракийчета”, инициирано от Славка Иванова. През 1994-та триото записва в „Балкантон” собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. Преди да завърши музикалното си образование, Анелия се запознава с Милко Калайджиев – следва изпълнение на една песен, а след него идва и началото на шеметна и славна кариера. След два месеца работа в Цюрих и Бриг Анелия се връща в България и заедно с Милко Калайджиев отиват на пробен запис в „Пайнер Мюзик” – по това време Тодор Димитров-Токича търси изпълнители за новия лейбъл на компанията „Про Мюзик”. И така до днес – вече 14 години, Анелия е на върха, печели много награди, обявена е и за една от най-стилните певици. Чаровната изпълнителка рядко дава интервюта, а специално за народното издание за сефте повдига завесата и за отношенията си с Преслава, Коко Динев, както и колко е висока цената на славата.
- Каква е равносметката за изминалата година?
- За мен беше хубава година. В професионален план съм щастлива, благодарна за това, което ми се случи, и отворена да получавам още и още. Що се отнася до личния живот – научих се, че човек трябва да живее тук и сега, без да отлага и изчаква, да се забавлява, да е положителен, да се изправя понякога срещу страховете си, да не се страхува да опитва, когато нещо му се даде в живота, защото нищо не е случайно и всичко, което среща, има своето предназначение.


- Как прекара празниците?
- На Нова година работих, както винаги. А Бъдни вечер прекарах със семейството ми. И двата празника бяха много спокойни, а аз - обградена с любими хора. Всъщност, като се замисля, съм една щастливка и благодаря на Господ за това!

- Какво си пожела?
- Не мога да кажа, много е лично.

- Четох някъде, че след бейби бум вълната в поп фолка са се увеличили и хонорарите на топизпълнителките. Твоят непроменен ли е?
- Аз предлагам две оферти на пазара и не ги крия, защото всеки, който се обади във фирма „Пайнер”, може да ги разбере. Едната е с бенд и е 10 500 лв., а другата – като самостоятелен изпълнител – 6000 лв. Съзнателно съм избрала да давам две опции, за да съм в полза на собствениците на заведения, защото виждам какво е положението в страната, как се развива бизнесът. Наясно съм, че не всеки може да си позволи да извади голяма сума пари за една вечер. А аз съм на такъв етап в кариерата си, в който искам да съм при публиката. Не съм изморена и изтощена, работи ми се.

Не смятам да вдигам хонорара си

защото ако е прекалено висок, ще ме отдалечи от хората, а аз искам да бъда при тях. 

- Каква е равносметката ти след толкова години на върха?
- Талантът не подлежи на обсъждане! След това смятам, че на първо място човек трябва да обича работата си, да бъде постоянен и да преценява как да успява. Аз лично се старая да съм на музикалния пазар единствено и само чрез хубави песни и цялостно отдаване на публиката и на професията ми. Старая се да избягвам скандалите, отказвам да влизам в пиар сцени, да си купувам успеха под формата на гледания или награди или да хвърлям всичко изкарано в ултраскъпи проекти – за да се доказвам така. Моят път е малко по-труден и по-скучен, обаче е сигурен и продължителен.

- Кога ти беше най-трудно?
- Този въпрос не е за мен. Аз не се взирам в трудните моменти, защото съм прекалено силен човек. И да е имало такива, са забравени – преборила съм ги и съм продължила напред.

- Ти успя да пробиеш буквално за една нощ с песента „Погледни ме в очите”. Очакваше ли го?
- Когато очаквам, нещата не ми се получават. Затова

с годините съм се научила просто да се забавлявам. И да мечтая

Имах един период, в който се бях отдала прекалено много на мислене и анализиране, тогава не бях толкова успешна и щастлива. Но вече си върнах баланса.

- Как се промени покрай славата?
- Не мога да кажа. Според мен съм си същата.

- Целият ти род е от известни музиканти. Това ли те накара да се занимаваш с музика?
- Не е точно така. В рода ми по майчина линия има музикални хора, но те са били самоуки и не са известни. Аз съм първата, която е учила в музикално училище. Не съм го направила заради тях. Просто майка ми се зае да ми развива таланта. И оттам нататък просто ми се случиха нещата.- Много фенове коментират, че през всичките тези години си била ощетена откъм награди, защо според теб?
- Всички знаете отговора, отказвам аз да го коментирам - не ми отива.

Не обичам да градя кариерата си върху интриги

ще ги оставя за моите колежки. Предпочитам да не свързват успехите ми със скандали, а с талант и усилена работа.

- Кои са приятелите ти в бранша?
- Андреа си я уважавам. И Цветелина Янева.

- Няма как да не те попитам за дъщеря ти – каква майка си?
- Старая се да бъда всеотдайна майка, разбираща и подкрепяща. 

- По какво тя прилича на теб?
- Прилича поравно и на мен, и на баща си.

- Каква иска да стане?
- Много е рано да се каже. Тя си има някакви мечти на този етап, но времето ще покаже.

- Толкова години след раздялата с Коко все още се пише за вас. Някой подклажда историята или просто има нови развития?
- Нормално е, като негова бивша съпруга и майка на първородното му дете, да свързват името ми с неговото.

- В материали за теб пише, че когато той не ти вдигне телефона, побесняваш. Все още ли се чувате често?
- Аз го казах в едно интервю и оттам насетне жълтите медии го прекспонираха. Но да, дали ще е той, или някой друг,

не обичам хората да не ми вдигат телефона

С Коко не се чуваме често, отдавна вече аз си имам мой живот, той негов. Търсим се само когато става дума за детето.

- Успя ли да му простиш заради това, че толкова години си част от един скандал заради него?
- Няма за какво да му прощавам, защото този скандал не го е създал той. А и от моя гледна точка изобщо няма такъв. Нашите отношения минаха по реда си – той ме ухажваше, влюбихме се, аз му станах законна съпруга и му родих дете. После се разделихме и всеки тръгна по пътя си. Медиите го превърнаха в скандал, защото аз съм популярна личност в България.

- Има ли мъж в живота ти?

- Има много мъже в живота ми, ухажори колкото искаш... Въпросът е дали има мъж в сърцето ми (усмихва се с намигане)!

- Искаш ли още едно дете, нова сватба?

- Истината е, че на този етап от живота ми не искам повече деца. Сигурно трябва да се случи чудо, за да променя мисленето си. Същото е и отношението ми към сватбата. Не знам какъв трябва да е този мъж, който ще ме заведе втори път до олтара. Бих се омъжила отново само ако чувствам с цялото си сърце, душа и ум, че това е моят мъж. Ако сме били дълго време заедно и сме доказали отношенията и любовта си.

- Към какво се стремиш в бъдеще? 
- Отказвам да споделям мечтите и стремежите си предварително. Дай Боже да се сбъднат и всички ще разберете за тях (усмихва се).

Интервю на Костадин КОСТОВ

ОЩЕ ГОРЕЩИ СВЕТСКИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "ШОУ"!