Софийският градски съд постанови условна присъда от 3 години лишаване от свобода за подсъдимия Георги Петров като поръчител на убийството на Кирил Киров-Киро Японеца. Тъстът на Петров - Марин Петров получи 9 години лишаване от свобода. По този повод потърсихме мнението на Кирил Киров-Киро Японеца.
- Г-н Киров, как приемате решението на съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд да постанови условна присъда на Георги Любенов Петров, който бе обвинен, че е поръчал убийството Ви и това на сина Ви Спартак?
- Георги Петров е обвинен, не само за това, че искаше да убие мен, но и цялото ми семейство. Неприемливо е той да бъде пожален само с условна присъда, при положение, че той преди това има и друга условна присъда.

В този случай Петров незабавно трябваше да бъде арестуван още в съдебната зала и откаран в затвора. 

Няма как да приема, че съдията Йорданова признава за виновен Петров като поръчител и му дава само 3 години условно, а на този който стреля срещу мен и семейството ми Марин Петров 9 години затвор ефективно. 

Най-малкото наказание беше двамата да получат еднакви присъди. За мен следствието и прокуратурата си свършиха отлично работата и събраха достатъчно доказателства за вината на двамата подсъдими. Но съдът е този, който ги оправда!

За мен това решение означава, че няма морал и нямаме съдебна система!

- Прокуратурата ще протестира присъдата пред Апелативния съд. Очаквате ли там да има друга развръзка по случая?
- Не само прокуратурата, но и аз ще протестирам скандалното решение на съдия Александра Йорданова.

Аз вярвам, че в България има честни съдии, за които справедливостта и морала са над всичко и над парите.

Надявам се, че Апелативният съд ще поправи неадекватното решение на съдия Йорданова, която на няколко пъти се опита да защити имотите на подсъдимите, за които настоявахме да бъдат запорирани.

Георги Любенов Петров е на свобода

- Подсъдимият за първото покушение срещу Вас Йоско Костинбродския е на свобода. Същото се отнася и за Георги Петров, който бе изправен пред съда за мократа поръчка срещу семейството Ви. Чувствате ли се застрашен, че ще опитат трети път да Ви премахнат физически?
- Разбира се, че се чувствам застрашен. Притеснен съм не само за мен, но и за синовете ми.

Не мога да разбера как Марин Петров, който бе осъден на 9 години затвор, бе пуснат да напусне съдебната зала без белезници и без да е прибран зад решетките.

- Основната версия на разследващите по случая с убийството на Петър Христов, е че той е станал жертва на бандата за отвличания "Наглите", срещу която е дал информация в службите. Вие също сте оказал съдействие за разкриването на опита за убийство срещу Вас. Смятате ли, че може да Ви сполети съдбата на Петър Христов?
- Смятам, че Петър Христов си е отишъл, защото е дал информация срещу бандата, а след това е изтекла информация и това се е оказало фатално.

Убийците трябва да знаят, че няма да могат да ме ликвидират. Няма да ми се случи това, което сполетя Петър Христов.

- След като бандата на Йоско Костинбродския бе оправдана, а други убийци не са в затвора, подозирате ли че има опасност разстрелите да продължат?
- Разстрелите тепърва започват. Заради скандалните съдебни решения, като това на съдия Александра Йорданова, България може да се върне към средата на 90-те години. 

Сега много убийци са на свобода, а единственото, което могат да правят е да убиват. Те нямат друг избор!

Сам знаете, че оттогава до сега в България бяха извършени над 150 поръчкови убийства. Сега могат да се случат много убийства както през онези мрачни години. Дано не се окажа прав...

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!