Съдията от Градския съд на София Александрина Йорданова скандално се опитва да разтвори чадъра на Темида над главите на подсъдимите по делото за опита за убийство срещу Кирил Киров - Киро Японеца. Това разкриха пред БЛИЦ наши източници в Съдебната палата.
Оказа се, че Йорданова цели 3 пъти се е опитвала да отмени постановление на по-висшестоящата инстанция Софийски апелативен съд, с което се налага запор върху имотите на подсъдимия Георги Петров - Йончо и неговия тъст Марин Петров.

Собствеността, която притежават двамата, е на обща стойност около 400 000 лева. Жертвите на няколко пъти пускаха молби до съда, в които настояваха магистратите да наложат възбрана.

Апелативните съдии се произнасяха на два пъти за налагане на запор, но Йорданова скандално ги пренебрегваше. Наложи се трета решителна намеса на Апелативен съд-София, с която окончателно бе решен казусът и върху имотите на подсъдимите бе наложен запор до произнасяне на присъда.

Из съдебната система се носят неприятни слухове, че Йорданова може да оправдае Георги Петров и тъста му въпреки тежестта на предявените доказателства и многобройните свидетелски показания.

Това би било скандално, особено в контекста на предстоящото домакинство на България на Европейското председателство.

Съдебната власт отново може да получи черна точка от Брюксел заради евентуално решение в полза на подсъдимите, които са изправени пред угрозата да бъдат наказани с лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор.

А всичко можеше да приключи още преди 2 години, когато според прокуратурата и събраните до момента доказателства Йончо е планирал покушението срещу Кирил Киров. Тогава мократа поръчка бе осуетена навреме от специалните служби, а Петров бе арестуван и настанен в килия в Националната следствена служба.

Престоят на Йончо зад решетките продължи само 5 месеца, все едно, че е бил на почивка на Малдивските острови. След това разследването срещу него изненадващо започна да буксува и бяха необходими цели 2 години и 6 месеца, докато стигне до деловодството на съда. Бавното правосъдие отвърза ръцете на Петров и му даде възможност да се развихри в мръсния бизнес с дистрибуция на дрога в столичните квартали "Западен парк", "Красна поляна", "Света Троица" и "Факултета", категорични са пред БЛИЦ източници от специалните служби.

Според прокуратурата мотивът на Йончо да поиска смъртта на Киро Японеца е свързан с огромна сума пари. Поискал е да го елиминира, защото му дължал стотици хиляди левове, които нямал никакво намерение да връща. Решил, че ще му излезе доста по-евтино, ако се заеме с убийството на Киров.   

Така на 2 май 2015 година тъстът на Йончо - Марин Петров, открива огън по Киро Японеца и неговите синове Януш и Спартак пред къщата им в ромския квартал "Факултета". По време на пукотевицата Януш е ранен в гърба, а куршумът едва не пробива сърцето му. По това време оперативните служби си свършват работата, което довежда до задържането на Йончо и тъста му. На двамата са повдигнати обвинения за подготовка на убийство и незаконно притежание на оръжие. Това не е първият опит на Йончо за премахването на Кирил Киров. Той прави това и през 2013 г., когато обаче е разкрит и баретите нахлуват в къщата му.

При обиска в къщата му криминалистите откриват пистолет "Берета", сериозно количество дрога и контролна везна, на която обикновено се мерят дозите с бял прах. Арестът не пречи на Йончо да изпраща зловещи послания на свидетелите на престрелката. Целта му е някои от тях да се откажат от показанията си и той отново да излезе сух. Според оперативна информация Японеца е трябвало да бъде разстрелян по време на изкуствено свикан от Йончо протест пред къщата му във "Факултета". За щастие екзекуцията е осуетена навреме.

Сега надеждите на пострадалите от действията на Йончо е магистратите да си свършат бързо и качествено работата и да му осигурят сурова присъда. Надеждите им се подхранват и от факта, че съдебният процес е възложен на авторитетната съдия Александрина Йорданова. Работещите по случая полицаи, следователи и прокурори са убедени в професионализма на съдия Йорданова и смятат, че тя няма да повтори безобразното решение на колегите си от Апелативния спецсъд Росенова, Врачева и Колева, които оправдаха Йоско Костинбродския и бандата му - обвинени за стрелбата срещу Кирил Киров, отвличането и убийството на сина на Венци Стефанов - Митко, и множество други престъпления. 

БЛИЦ ще следи развитието на съдебното дело!

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!