С 10 минути закъснение на полета започна кратката визита на Манфред Вебер в България за събитието с многохилядния актив на ГЕРБ в Арена Армеец. Времето, отделено за интервю на ВИП-а на Терминал 1, също се измести малко напред. Но верен на прословутата германска точност, Вебер успя да навакса авиозабавянето, отговори на въпросите на „Труд“ със съдействието на преводача Милкана Делер и бе до минута точен за разговора си с премиера Бойко Борисов.
 
– В Загреб на предизборната среща на десницата в събота вечерта, Господин Вебер, казахте, че добрата политика започва с чуването, с чуването на тревогите на обикновените европейци. Какво обаче чуха обикновените хора от скандала и падането на правителството в Австрия от последните дни и часове?
– За съжаление хората от Европа и от Австрия през последните дни видяха, че дясно-популистките сили са готови да продадат страната си. Затова посланието ни за следващата неделя, когато са европейските избори е, не да избираме популизма и крайностите, а да избираме умерената среда. В случая с България е именно, че тази умерена среда е да се гласува за ГЕРБ. Това, което направи австрийският канцлер Себастиан Курц е да отправи едно много ясно послание към обществото в Австрия, а и към европейците – коалицията с крайната десница вече не съществува.
 
– Колко лидери като премиера Бойко Борисов има в момента Европейската народна партия (ЕНП) в страните-членки на ЕС в момента?
– България с министър-председателя Бойко Борисов играе в Първа лига в Европа. Независимо, че България е малка страна и е една от бедните страни в Европейския съюз, тя има водещи позиции точно заради лидерството на Бойко Борисов, заради темите, които той поставя и отстоява по отношение на политиката както в страната си, така и в Европа. Много близките отношения между канцлера Ангела Меркел и премиерът ви Бойко Борисов и отстояването на важните теми за държавите ни позиционират България като една силна и стабилна страна на първа позиция в Европа. И това се дължи на силното лидерство на ГЕРБ в управлението на България, което не се базира само на политически послания, а и на реални постижения, на реални успехи. Те стават възможни само чрез реализиране на стабилната политика, която страната ви излъчва през последните години.
 
Виждаме икономическите показатели, които вървят нагоре. Свидетели сте на плавното повишаване на доходите на хората, безработицата пада, българите вече все по-осезаемо усещат европейската подкрепа. На следващо място трябва да подчертаем и важността на линията, която България води по отношение на външната политика. Виждаме, че на външната граница на ЕС, на българо-турската граница има нулева миграция в момента независимо от миграционния натиск. Това означава, че България прави силна и стабилна политика чрез управлението на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов.
 
– Това ли да отчитаме като причина за повишаване на интереса на немските инвеститори към България?
– Естествено, всеки инвеститор, който идва в България, търси икономическа и политическа стабилност. Инвеститорите очакват постоянство и последователност, когато изследват параметрите на дадена страна. Когато идва нов капитал в държавата ви, ние виждаме, че той е привлечен именно от икономическата и политическата атмосфера в страната. Аз мисля, че германските инвеститори в България са привлечени именно от политическата стабилност, която им дава възможност да реализират и икономически ръст. Бих прогнозирал, че в България тепърва ще идват още много инвеститори въз основа на това стабилно развитие на страната и на икономическите и политическите параметри. Мога да кажа за моята родна провинция, аз съм от Бавария, точно заради доброто управление на Християндемократическия съюз имаме една стабилност и възходящо икономическо развитие, което именно води до увеличаване на инвестициите.
 
– В много публикации от последните месеци, откакто Европейската народна партия (ЕНП) Ви обяви за водещ кандидат за следващ председател на Европейската комисия, се среща любопитно определение за Вас – казват, че сте като рокзвезда, че обирате овациите. Без да ви правя комплимент, но от кого сте се учил на лидерство?
– Разбира се, всеки от нас се ориентира, спрямо личностите, които играят определена роля в своята епоха и да види, да се докосне до личния пример. За мен това беше бившият канцлер на Германия Хелмут Кол, а в момента и Ангела Меркел – с начина, чрез който те са реализирали политики. Пример за мен е и господин Бойко Борисов – как той успява да печели доверието на българите толкова дълго време. Мисля, че доверието е най-важния капитал в политиката за един лидер. Изключително важно е и да имаш своя, собствен подход – не само да се учиш от другите, а и да извървиш своя път.
 
Моят път е пътят на откритостта и честността. Мисля, че когато говориш открито с хората, те го усещат. Когато се застъпваш за тях, когато решаваш проблемите им, както прави господин Борисов, верую, което следвам и аз, тогава се печели доверие и хората те следват.
 
– Като най-вероятен бъдещ председател на ЕК, ще успеете ли да убедите САЩ и Русия, да накарате техните ръководители да чуват Европа и Европа да върне своето лидерство в световната политика?
– Европа трябва да порасне. Европа трябва да застане стабилно и единно на световната сцена и да защитава своите интереси както спря Русия, така и спрямо САЩ както в икономическо отношение, така и що се отнася до европейските ценности. Ние трябва да застанем обединени зад изконните европейски идеи. Ние трябва да защитаваме правовата държава, свободата на хората, демокрацията. Европа трябва да се застъпи за себе си, да излезе по-сигурна и с по-голямо самочувствие на европейската сцена и да защитава икономическите и политически интереси.
 
– Като казахте европейски ценности, Вие сте ревностен католик, кой е последният пасаж от Библията, който сте чел напоследък? Или Ваш любим такъв?
– По-скоро не бих се наел да цитирам конкретен откъс. Но за мен е изключително важно вярата да бъде свързана с оптимизъм, с една позитивна ориентация към бъдещето. Всеки да чувства, че има подкрепа. В този контекст бих искал да кажа, че вярата на всеки човек е нещо много лично. Всеки би трябвало да има свободата да изповядва тази вяра, която желае. Или дори да не изповядва никаква вяра. Но именно в този контекст, че вярата е част от личната свобода.
 
– Екологичната политика е много привлекателна за младите избиратели. Когато говорим за намаляване на въглеродните емисии, младите европейци се ентусиазират, но ще успее ли ЕС да убеди Китай и САЩ, за да се изработи глобална стратегия? Съгласен сте вероятно, че няма как само ЕС да работи в тази посока, когато говорим за климатични изменения.
– В Европа имаме една изключително амбициозна цел – до 2050 година да елиминираме изобщо емисиите на CO2 и да имаме неутрална въглеродна индустрия. Това е една невероятна промяна, която ни очаква както по отношение на автомобилната индустрия, така и в много други сфери, включително до отоплението на гражданите. Ние искаме Европа да даде тона, да бъдем примера в това отношение за целия свят. Важно е да кажем, че с тази си политика ние не искаме да накажем или да ощетим по-бедните членове на нашите общества.
 
Социалдемократите искат да наложат по-високи данъчни ставки за горивата и за суровините, които се добиват за отопление в домакинствата и в автомобилната индустрия. Ние, от Европейската народна партия (ЕНП), не искаме това да става за сметка на хората, които трябва да пътуват по-дълго до работното си място и обратно. Ние искаме да се справим с този проблем чрез въвеждането на иновациите в новите технологии.
 
– Преди да започнем интервюто ни, отворих да видя кое е посланието за днес (19 май, б.р.) на сочения за гуру на днешните мениджъри Питър Дракър, вероятно книгата Ви е попадала – „Дракър за всеки ден“. А то е „Хората са ресурс, не само разходи“. Как ще успеете да съхраните европейския ресурс, европейските граждани, да не се чувства „Европа на две скорости“ – тема, която е болезнена за България?
– Първо бих искал да подчертая, че аз не деля Европа на Изток и Запад. Не деля Европа на малки и големи страни. За мен Европа е на европейците. Посетих много страни през последните седмици, пропътувах доста разстояния и се убедих, че както опасенията, така и надеждите на гражданите на Европа от всички държави са сходни. Хората навсякъде се опасяват от нелегалната миграция, от това, че могат да загубят работните си места.
 
Ние, от Европейската народна партия (ЕНП), имаме много ясна политика за бъдещето на Европейския съюз – как тези проблеми могат да бъдат решени, а евентуалните кризи – овладени. Особено що се отнася до България, аз искам да дам едно обещание пред българите – моето голямо желание и цел е да постигнем едно изравняване на стандарта на живот в европейските страни, за да не се налага гражданите да напускат държавите си и да търсят по-добър живот в друга страна. Българските граждани ще продължат да се ползват от европейските фондове както в селското стопанство, така и в много други сфери, за да има достатъчно добри условия за живот и работа на хората.
 
– Коя е линията, която няма да прекрачите, когато след десетина дни стартират преговорите за следващата управленска европейска коалиция и след това при съставянето новата Европейска комисия? Докъде ще стигнете с компромисите, за да осигурите стабилност в управлението на ЕС?
– Със сигурност следващата Европейска комисия трябва да е балансирана и да изключи както крайното ляво, така и крайното дясно. И е изключително важно за членовете на Европейската комисия да имат вярата в Европа и в бъдещето на европейския проект. Изключително важна точка, която съм си поставил за следващата Европейска комисия, е да има равнопоставеност на половете – жените да получат достатъчно представителство в новата Европейска комисия. Виждам, че вашият еврокомисар Мария Габриел е изключително отговорен човек, който се занимава с изключително важна тема, каквато е дигитализацията. Ценя я като човек още от предишната ни съвместна работа в Европарламента.
 
Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 година в Бавария, Германия. Завършил е университет в Мюнхен. От 2014 година ръководи групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. От 5 септември 2018 година е избран за водещ кандидат за председател на ЕК от десните партии, членуващи в ЕНП.