Днес е премиерата на новото за България приключенско риалити „Игри на волята“. На малкия екран отново се завръща популярната актриса Александра Сърчаджиева, която влиза в ролята на водеща на шоуто.

Тя разказва какъв е форматът на предаването, какво предстои да гледаме всеки делничен ден по Нова телевизия, как протича снимачният процес по родното Черноморие и нейните наблюдения върху правенето на качествени риалити продукции в страната.

Освен това актрисата разкрива в кои постановки ще вземе участие и какво мисли за съвременното българско кино, както и отношението на Холивуд към звездите.

Коя е тя?
Александра Сърчаджиева е известна българска актриса и телевизионна водеща. Родена е на 20 май в София.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Здравко Митков.

Играе в различни пиеси в театъра, сред които “Ножица – трепач”, “Процесът срещу Дон Жуан”, “Чайка” и други.

Има участия в редица български филми, сред които “Турски гамбит”, “Шивачки”, “Пъзел” и други.

Изявява се и в хитовите сериали “Откраднат живот” и “Господин Х и морето”.

Водеща е на няколко издания на риалити предаването “Биг/Вип Брадър”.

Ето какво каза Сърчаджиева в интервю за в. Труд:

– Алекс, започва първият сезон на новото за България риалити предаване „Игри на волята“, в което ти си водеща. Разкажи ни накратко за формaта и какво да очакваме на 6 септември, когато ще бъде излъчен първият епизод от шоуто по Нова телевизия?
– „Игри на волята“ е световен формат, който правим за първи път в България. Имаме 24 участници разделени на три племена, формирали уникалната българска народност – траки, славяни и прабългари.

Изплуваха пикантни неща за Алекс Сърчаджиева от задкулисието на 'Игри на волята"

Предаването ще се излъчва всеки ден от понеделник до петък, като във всеки епизод участниците ще влизат в различни битки. Понеделник е битката за територия, която определя кое племе къде ще живее. Победителите живеят във вила с басейн, в която имат всички удобства и изобилие от храна и напитки.

Вторите живеят в рибарска хижа, в която имат покрив над главите си, а нашият капитан Бялото Мите им показва тънкостите на риболова и само от тях зависи дали ще имат храна. Последните живеят на плажа, под звездите, където нямат нищо и им се налага да оцеляват.

Освен отлична физическа подготовка, 24-мата участници в приключенското риалити ще демонстрират и качества, с които нацията ни се отличава – силен дух, издръжливост и уважение към вековните традиции.

– Не е тайна, че снимате по родното Черноморие от известно време и вече си се запознала добре с участниците. Какво е твоето впечатление от тях, успяха ли да те изненадат – и положително, и негативно?
– Да, снимаме на над 10 локации в Странджа и по българското Черноморие, разкривайки не само красотата, но и историята на тези забележителни места. Участниците ме изненадват всеки ден. Никога няма да забравя първата ни номинационна битка…

След драматичния край, и двамата участници плачеха – единият от радост, другият – от мъка.

Още тогава разбрах, че предаването е специално и че щом още на петия ден ни обземат такива емоции, няма как да не е интересно до края. Освен това имаме участник, който коренно се промени след участието си в шоуто и ни сподели, че за първи път в живота си е намерил истинско семейство.

– Тази година няма популярни личности, които да се състезават за голямата награда от 200 000 лева. Според теб как щяха да се представят родните знаменитости, ако бяха поставени пред същите изпитания?
– На всеки човек в това приключение ще му е адски трудно, независимо дали е известен или не. Изисква се, освен да си изключително добре подготвен физически, да имаш бързо мислене и да си стратег.

Кастингът е изключително важен и смятам, че колегите са свършили чудесна работа с подбора тази година. Колкото до известните, със сигурност имаме популярни хора, които биха се справили, и такива, които не биха имали шанс.

Алекс Сърчаджиева остави дъщеря си при риалити герои СНИМКИ

– Разкажи ни малко повече за твоята роля в шоуто. От снимките, които сме видели до този момент, забелязваме, че имаш много интересни визии.
– Да, правилно си видял. Визията ми е различна във всеки епизод, като всеки ден за нея се отделят близо три часа от екипа на стилистите, фризьорите и гримьорите.

Моята роля в „Игри на волята“ е свързана с ежедневните битки, когато участниците се срещат на Арената. Аз ги посрещам, запознавам ги с играта която им предстои, и им разказвам някоя от легендите, свързана или с играта, или с местността, в която сме.

Историите, които подготвят нашите сценаристи, са страхотни и е едно от любимите ми неща на терен, защото самата аз научих много нови неща за Странджа.

– Как реши да участваш в предаването, откъде дойде поканата и дълго ли обмисляше дали да приемеш?
– Аз вече няколко години работя с продуцентите от „Олд Скуул“ и поканата дойде от тях. Ако трябва да съм честна, в началото малко се стреснах, защото не си се представях в подобна роля.

Сега, днес, мога спокойно да кажа, че съм изключително благодарна за тази възможност, това е предизвикателство и за мен самата, научих много.

– Може да се каже, че ти си „ветеран“ в риалити форматите у нас, многократно си била водеща на различните издания на „Вип Брадър“. Каква е твоята оценка за работата по такъв тип предавания в България?
– Оле-ее, ветеран звучи все едно приключвам с тази работа (смее се). Хората не си дават сметка какво всъщност седи зад подобни предавания. Екипът ни е от над 130 човека, изключителни професионалисти, като всеки един знае точно за какво е тук и какво зависи от него.

– Смяташ ли, че в тази сфера се доближаваме до качественото съдържание на западни формати, например?
– Смятам, че българските екипи не отстъпват по нищо на всеки чужд екип, дори напротив. По време на снимките дойде консултант от Колумбия и стана ясно, че те например за една битка се подготвят с месеци, а ние тук снимаме по две на ден!

Но е ясно, че пазарът определя бюджетите и в крайна сметка ние работим на много малък пазар и се съобразяваме със ситуацията, в която сме.

– Неотдавна изпълни една от главните роли в българския сериал „Господин X и морето“. Планираш ли участие и в други телевизионни поредици?
– Да не забравяме, че аз все пак съм актриса и много обичам и искам да играя. Водя разговори за няколко различни проекта, ще видим какво ще излезе.

– Като водеща на малкия екран или на сцената в театъра се чувстваш по-добре?
– Всяка една роля ми дава нещо различно и не мога да кажа, че обичам едното повече от другото. Чувствам се добре и пред малкия екран, чувствам се прекрасно и в театъра.

– Предстои началото на новия театрален сезон, в кои постановки може да те види публиката?
– Ще играя в няколко представления, сред които са: „Терапевти“, „За какво ви е Дон Кихот“, „Укротяване на опърничавата“, „На другата сутрин“. Като разбира се, след снимките на предаването „Игри на волята“ веднага влизам в репетиции.

– Има ли роля, която мечтаеш да изиграеш, независимо дали става въпрос за телевизия или театър?
– Не, няма такава. Всяка една роля, било в театъра, киното или телевизията, ми дава нещо ново и ме учи.

– Какво би определила като трудно за пресъздаване на живо – било то образ в театъра или водене на тричасово предаване на живо по телевизията?
– Всяко представление е ново, независимо дали го играем за първи или петдесети път. Всеки път те гледат нови очи. Никое представление не се повтаря и никога не е същото като преди.

Живият ефир пък е нещо супер трудно и те учи как да се измъкваш от ситуации. Така че всичко, което се прави на живо, изисква пълна концентрация, защото втори дубъл няма.

– Ти си пример за работеща майка в родния шоубизнес. Как съчетаваш грижите за дъщеря ти София и професионалните задължения?
– Аз съм една от многото такива майки, с тази разлика, че животът ми е на показ и някой е решил, че е интересно да се обсъжда. Справям се с двете неща, благодарна съм, че имам приятели, които помагат, когато се налага.

– Следиш ли новините, важно ли е за теб да бъдеш постоянно информирана какво се случва в страната?
– Разбира се, че следя и се вълнувам какво се случва в страната, като съм избрала тук да расте дъщеря ми. Както всеки човек се интересувам и информирам.

– Прави впечатление, че театрите от години почти винаги се пълнят и трудно се откриват билети, докато киносалоните стават все по-празни, с изключение на случаите, в които се излъчва някой блокбастър като „Отмъстителите“, например. Какви са твоите наблюдения по този въпрос?
– Нямам такива наблюдения, защото аз основно ходя на детски филми със София и да ви кажа, и за тях трудно има билети и залите са пълни. Освен това има много приятен възход на българското кино и все повече добри наши филми, които събират публика.

Иначе проблемът с кината е световен, все по-трудно ще става да накараш хората да ходят на кино, като те реално имат такова в дома си, използват платформи като HBO и Netflix, които излъчват продукции на световно ниво.

– Защо според теб вече по-рядко се правят сериозни филми и тези от тях, които достигат до нас, сякаш остават незабелязани, за разлика от фентъзитата?
– Правят се всякакви филми. Ето, вижте всичко, което прави Стефан Командарев, например. „Посоки“ беше излъчен на фестивала в Кан, след това пред пълни салони в България.

Сега „В кръг“ взе две награди на конкурс в Сараево и също се очаква с голям интерес. Спомнете си какво направи и Виктор Божинов с „Възвишение“… колкото и да е клише фразата, но наистина за всеки влак си има пътници.

– Какво мислиш за случващото се в Холивуд по отношение на агресивните кампании и обвинения в „непристойно поведение“ срещу големи имена? Сякаш публиката бързо се настройва срещу звездите, без да се замисля дали реално има доказателства за техните действия…
– То вече не е само в Холивуд, наблюдаваме какво се случва и с Пласидо Доминго. Разбира се, че съм против посегателствата над жени или мъже, защото в Холивуд обвиненията валят и от двата пола, но смятам, че когато нещо такова се случи с теб и ти не си окей, си казваш веднага, а не чакаш 20 години. Сега всичко изглежда като разчистване на сметки.

Скандал: Девет жени обвиниха Пласидо Доминго в секс тормоз, а други шест...

– Смяташ ли, че подобни движения могат да достигнат и България?
– Те движения ли се наричат? Не знаех. България не е по различна от всички останали страни и както много секретарки са и любовници, така и в нашите среди знаем за избор на дадена роля не толкова заради качествата на актьора.

Според мен всеки има право на избор и трябва да пази достойнството си, въпросът е, че всеки разбира тази дума по различен начин.

– Остава ли ти време за почивка покрай всичките ти занимания и как предпочиташ да прекарваш свободното си време?
– Това лято си почивам работейки, защото вече два месеца сме на морето, но аз съм на снимки всеки ден. Доволна съм, че София поне успя да си почине и да се забавлява с екипа, които u обръщаха много внимание.

Лично аз обичам да прекарвам времето си с приятели в компания. Не обичам шумните места.

– Какво определяш за най-големия си успех до момента?
– Определям най-големия си успех като предстоящ. Вярвам, че имам да изиграя още роли и да съм в още нови и вълнуващи проекти.