Десетки водолази и спасители продължават да работят денонощно в района на катастрофата с Ту-154 край Сочи. Те вадят от дъното на Черно море части от телата на загиналите и отломки от самолета, с който летяха към Сирия 92 души –екипажът, артистите от ансамбъла Александров, журналисти и доктор Лиза.
Вече са намерени 19 тела на загинали, трите черни кутии и хиляди детайли от самолета. За хода на издирването разказва в интервю пред КП.ру началникът на южния издирвателно-спасителен отряд към Министерството на извънредните ситуации Вячеслав Иващенко.

- В какви услови работите?
- Условията са идеални. Самолетът лежи на голямо подводно поле. Дълбочината почти навсякъде е еднаква – около 25 метра. Т.е. през деня може да се работи без специално осветление. Дъното е пясъчно, няма тиня и боклуци.

- Какво успявате да намерите?
- Големи и дребни детайли от самолета, лични вещи. Ако намерим някакви електронни апарати – телефони, таблети, веднага ги изпращаме на експертиза. Вчери вдигахме от дъното авиационен двигател с тегло 3 тона. Намираме и части от тела.

- Има ли цели тела?
- Уви. Така е при силен сблъсък с водата. Загиналите буквално са разкъсани на чести. Същата зловеща картина беше и при катастрофата на Еърбъс на арменските авиолинии преди 10 години пак край Адлер. Травмите са аналогични.  Това обяснява и защо по телата няма дрехи. По тях няма и изгаряния, което свидетелства, че не е имало взрив на борда на самолета.

- Как търсите останките по дъното?
- От кораба на повърхността спускат котва. Аз се завързвам за нея с въже и започвам да обикалям дъното в кръг. След това удължавам въжето и обискирам дъното в по-голям кръг. Дребните предмети се завързват с въже и се издърпват на повърхността от колегите в лодката. На големите детайли обозначавам координатите и идва кораб с кран. После заързваме находката с въжета и кранът я изтегля на борда на кораба.

- Какво намирате повече – лични вещи или детайли от самолета?
- 90% са елементи от фюзелажа. Много рядко намираме вещи на пътниците.
- Сложно ли е психологически да плувате под водата и да намирате човешки останки?
- Не е лесно, но трябва да се настроите правилно. Аз се съсредоточавам върху мисълта, че трябва да извърша трудна, но важна работа. Да върна загиналите на техните близки и роднини. И това мога да го направя само аз. Други няма. Ето такава мотивация помага... 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ