Цунами с цените на основните хранителни стоки в магазините заради поскъпването на тока и газа, пише "Труд".

Производителите на хляб, млечни и месни продукти са принудени да вдигнат цените, защото освен енергията, увеличение има при всички компоненти като горива, суровини и дори опаковки, обясниха представители на различните браншове.

Инфлацията у нас мина 20%, независимо от официалната статистика. Ние го усещаме по джоба си и ни чака изключително тежка зима, заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ браншът е очаквал поскъпването на природния газ, като има индикации, че през декември цената на електроенергията ще стигне 500 лева за мегаватчас.

Всичко това се отразява на себестойността на хляба, но цената му за крайния потребител не зависи от хлебопроизводителите, а от търговците, категорична беше тя. Всички компоненти, определящи цената на хляба, се вдигат - газ, ток, дизел и торовете.

Тепърва браншът ще започ­не да работи и с пшеницата от новата реколта, тя трябва да влезе в мелниците от 10-15 октомври. Цената ѝ тази година обаче е с 45 на сто по-висока от миналогодишната по това време и продължава да расте, посочи Кукушева. И въпреки че реколтата тази година е по-добра, пшеницата е борсова стока и цената ѝ зависи от международните пазари, а търсенето в момента е голямо, обясни експертът.

Според нея държавата трябва да предприеме мерки, за да се разпредели тежестта от покачващите се цени.

Една от тях, за което браншът настоява, е да се въведе 9% ДДС поне за основните хранителни продукти.

Последните три месеца млекопреработвателите плащат тройни сметки за ток, това няма как да не се отрази на крайния продукт, заяви Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Над 90% от фирмите в бранша вече са увеличили цените, като аз лично съм ги повишил с 10% от 1 октомври, заяви той. По думите му няма компонент от производството, който да не е поскъпнал с поне 30% последните месеци. Дори солта е с по-висока цена, а цената на опаковките се е вдигнала с 60-70%.
Според него най-силно влияние поскъпването на тока рефлектира при киселите млека и трайните продукти, в производството и за съхранението на които се използва много електроенергия. Цените на месните продукти се увеличават от октомври, предупредиха и месопреработвателите. Поскъпването ще е с между 8 и 10 на сто.

От Съюза на птицевъдите коментираха, че високите цени на тока и газа се отразяват и на продукцията в бранша. Засега фирмите не са вдигнали цените, но отоплението на люпилните, което е на ток, увеличава себестойността на крайните продукти, каза д-р Пенчо Каменов, изпълнителен директор на съюза.

За период от 5 месеца
Плодовете са със 17% нагоре

Повечето стоки и услуги от потребителската кошница на българите поскъпват през последните пет месеца, показват изчисления на база данни на НСИ. Поскъпват не само стоки, зависещи от цената на газа и петрола, а и редица други стоки и услуги.

Например цените на пътническия и въздушен транспорт са нараснали с над 64% от април до август, газът е поскъпнал с 37,4%, а горивата за коли с 11,7%. Но и цените на плодовете са нараснали много - с 16,6%, а маслото и олиото са поскъпнали с 8,9%. Значително повишение на цените има и на куриерските услуги (+7%), както и на услугите, свързани с ремонти у дома (+5,8%). Поскъпнали са и килимите (+5,4%), дрехите (+1,36%) и обувките (+2,33%).

От юли до октомври
Газ и ток поскъпнали с близо 90%
За година увеличението е над 3 пъти

Спрямо година по-рано нарастването на цената на тока е драстично - с 253 на сто.

Драстично поскъпват и природният газ и електроенергията за последните четири месеца, показват изчисленията. От 1 юли цената на газа, утвърдена от КЕВР, е била 49,94 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Всеки следващ месец тя се вдига, като от 1 октомври вече е 94,54 лева за мегаватчас. Така поскъпването за четирите месеца е с близо 90 на сто. Още по-драстично е увеличението спрямо миналата година, когато от 1 октомври 2020 г. газът е струвал 24,74 лева или с над 282% по-евтино.

Подобна е ситуацията и с цената на електроенергията за бизнеса. На сегмент “Ден напред” на енергийната борса в началото на юли тя се е продавала за 175 лева за мегаватчас, докато в началото на октомври вече надхвърля 328 лева за мегаватчас или увеличението е с 88%. Спрямо година по-рано нарастването е драстично - с 253 на сто, като в началото на октомври 2020 г. токът на борсата е струвал около 93 лева за мегаватчас.