Финансовата криза кара мигрантите от Източна Европа да се върнат в родните си страни. Една трета от работещите в Италия взеха вече това решение, тъй като търсенето на работна ръка намаля вследствие на кризата, се казва в материал на Дойче веле.
Финансовата криза обезсмисли полемиките в западноевропейските страни около притесненията, че имигрантите от Източна Европа отнемат работни места на местните граждани.

Отраженията на кризата са осезаеми.

Само в Италия 30% от работещите в страната източноевропейци се завърнаха в родината си. Образно казано, станалият нарицателно по време на дебатите за разширението на Европейския Съюз „източноевропейски водопроводчик” казва „Адио” на работата в Италия. Първата стъпка на застрашените от кризата имигранти бе да върнат семействата си в родните им страни. В последствие се завръщат и самите те.

Някои остават с надеждата, че кризата ще отмине. Италианските трудови закони осигуряват социална издръжка на останалите без работа за около година. Но дали след това ще се засили търсенето на работна ръка в строителството, селското стопанство и туризма, където работят и хиляди българи, остава неясно.

Обратен мигрантски поток

„Ако ще трябва да живеем бедно и несигурно, плащайки високи наеми, предпочитаме да се върнем в България”, споделиха за Дойче веле група видински строители, назначени на работа в Рим.

Италия е само една от западноевропейските държави, които отбелязват тенденция на обръщане на мигрантския поток. Миграцията към Съединените щати е намаляла с почти 40%, посочва италианският вестник „Кориере дела сера”. А в страните от Персийския залив 13 милиона чужденци рискуват да загубят работните си места заради спад в цената на петрола. /БЛИЦ