Как да изберем най-подходящата мазнина за готвене?
Например студено пресованият зехтин е полезен само, ако се консумира суров
Внимавайте в кои дни чистите, че според народните поверия ви чакат големи бели! (СНИМКИ)
Някои мазнини са здравословни в суров вид, но при термична обработка това може да се промени.
Когато избирате мазнина за готвене, трябва да имате предвид точката на горене – максималната температура при термична обработка. Ако надвишите тази температура, мазнината започва да пуши и става вредна за здравето.
За нищо на света не си оправяйте леглото сутрин – ужасно опасно е! (ВИДЕО)
Ненаситените мазнини са в течно състояние на стайна температура. Трябва да се съхраняват в стъклени бутилки, далеч от топлина и светлина.
Например студено пресованият зехтин е ненаситена мазнина и е полезен само, ако се консумира суров. Той не минава термична обработка и когато готвим с него, става канцерогенен. Точката му на кипене е по-ниска, така че е подходящ най-вече за пресни салати.
Как правилно да изчистите прахта в дома си, всички допускаме огромна грешка!
Ето каква е точката на горене на различните мазнини:
Слънчогледово олио, нерафинирано – до 107° C
Слънчогледово олио, рафинирано – до 227° C
Кокосово масло –до 177° C
Бадемово олио – до 220° C
Ленено масло – до 107°C
Студено пресован зехтин –до 160°C
Студено пресован зехтин с ниска киселинност 207°C
Зехтин Virgin – до 216°C
Обикновено краве масло – до 177°C
Сусамово, нерафинирано – до 177°C
Сусамово масло 210°C
Масло от гроздови семена – до 216°C
Царевично, рафинирано масло 232°C
Царевично, нерафинирано масло – до 160°C
Свинска мас – до 180°C
Последвайте ни
1 Коментара: