Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев избяга от въпросите на Канал 3. Техният екип потърси отговор от него, защо вчера поиска от Висшия съдебен съвет да наложи цензура за медии, които разследват процесите в съдебната власт.
По време на заседание на съдийската колегия във вторник, Калпакчиев направи опит да се саморазправи с медии, които разследват магистрати. Става въпрос за публикации във в. „Труд” и сайта БЛИЦ. Поводът - скандален случай на потъпкване на закона от съдия Мариана Георгиева от Софийския градски съд, която спря вписване на промените в ръководството на водещ телеком.

Разкритията за магистрати, които правораздават на ръба на закона и задкулисни сделки в съдилищата, явно са дали повод за притеснение на Калпакчиев. След извънредния Пленум на Висшия съдебен съвет, екип на Канал 3 потърси отговори от Калпакчиев, защо иска да ограничи медийната свобода и само тези публикации и медии ли го притесняват. Днес той можеше да обори съмненията, че изпълнява политическа поръчка, но вместо да спре пред камерата на Канал 3, избяга.

На днешния извънреден пленум съдия Калпакчиев не постави въпроса, но се очаква следващата седмица отново да повдигне темата. Случайно или не темата за медиите влезе в полезрението на Калин Калпакчив, след като вестник „Монитор“ показа снимки, от които става ясно, че той поддържа тесни приятелски връзки с бившия правосъден министър и настоящ партиец Христо Иванов и активистката от Съюза на съдиите и рекордьор по забавени дела Мирослава Тодорова.

И в това нямаше да има нищо нередно, ако Калпакчиев нямаше претенцията, че е борец срещу задклусните връзки в съдебната власт.