Четирима членове от Висшия съдебен съвет гласуваха съдията пуснала на свобода Ценко Чоков - Даниела Росенова за административен ръководител на Апелативния спецсъд.
В понеделник медията ни възпламени бомба с разкритието, че Росенова е влязла в съдебния състав, който е разпоредил освобождаването на главореза от Галиче срещу смешната гаранция от 10 000 лева, въпреки че по това време се е водела в платен годишен отпуск.

Това не й е попречило да вземе участие в състава заедно с приятелката си Даниела Врачева и двете да вземат скандалното решение, от което в Галиче треперят от страх.

Росенова и Врачева са постановили безобразното си определение в закрито разпоредително заседание, въпреки особеното мнение на колегата им.

Вместо Росенова да се засрами, тя се е кандидатирала за една от най-важните позиции в съдебната власт, тази на шеф на второинстанционната спецпрокуратура.

Вчера тя е получила подкрепата на четирима нейни поддръжници във ВСС. БЛИЦ за първи път разкрива имената им - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Калпакчиев се обви в скандална слава около оправдателните присъди по мегаделото САПАРД. Смята се, че той, Найденова, Карагьозова и Ковачева гравитират около Агнешките главички, с които се свързва името на издателя на кафяви медии Иво Прокопиев и председателя на "ДАЙ България" Христо Иванов.

Не е изключено след пускането на Чоков на свобода, той да се отблагодари на приятелите в съдебната система и да събира гласове за сектата на Христо Иванов. В Галиче това няма да е особено трудно, като се има предвид ужаса на местните хора от баща и син Чокови.

Ивайло КРАЧУНОВ
 
Баща и син Чокови триумфират