„Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с бежанците е на турско-гръцката граница", каза в ефира на bTV военният министър Красимир Каракачанов.

Органите на „Гранична полиция“ и МВР имат много добро техническо оборудване, освен оградата, която ни предпазва. В неделя тя е инспектирана, поясни той.

„Нашите граничари имат възможност да виждат в дълбочина на чужда територия. Ако се подаде група от мигранти, те сигнализират турските си колеги и тези групи са прибирани обратно в Одрин“, обясни Карачаканов.

Министерството на отбраната е в готовност по искане на МВР, ако се наложи, да изпрати техника и жива сила от страна на армията на границата.

Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други превозни средства.

„Дроновете, с които разполага армията, са в състояние до 20 км да идентифицират обекти, а на 5-6 км да ги различават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и т.н.“, обясни военният министър.

Той уточни, че европейските лидери правят много ясно разграничение между бежанци и мигранти. Тези хора, които са на гръцко-турската граница, в 70% не са от Сирия, а от Афганистан и африканските държави. Тези просто искат да живеят по-добре в едно уредено общество.