Всяка година в България се купуват над 6 млн. опаковки антибиотици за близо 100 млн. лв. Половината от тях обаче се изписват неправилно, съобщи доц. Нася Хаджиева, началник на лабораторията по микробиология и вирусология в болница "Царица Йоанна", цитирана от "Дневник". Тя поясни, че антибиотиците трябва да се използват разумно, защото те убиват бактериите, но не действат срещу вируси. Повечето българи обаче ги пият при грип и други вирусни заборявания и това води до резистенстност на препаратите.
У нас липсата на добра хигиена и достатъчно квалифициран персонал в лечебните заведения води до по-голямата употреба на антибиотици в болниците, отчетоха специалистите. Докато в другите страни от Европейския съюз в извънболничната помощ се пият 95% от антибиотиците и само 5% се прилагат в болниците, в България за домашно лечение се ползват 80% от тях, а останалите 20% се падат на болничната помощ, каза д-р Цветан Велинов, директор на Националната референтна лаборатория за контрол на резистентността.
Според експертите друг сериозен проблем е липсата на достатъчно апарати и технически средства за лапароскопските изследвания, което води до повторната им употреба преди да са добре стерилизирани и до разпространението на вътреболничните инфекции, които също повишават употребата на антибиотици.
Въпреки страничните ефекти тези лекарства са изключително необходими, каза доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.Той даде пример, че ако бъдат излекувани всички ракови заболявания, средната продължителност на живота ще се повиши с 2 години, но ако се спре лечението с антибиотици, тя ще намалее с повече от 10 години.
Във всички страни на стария континент днес се отбелязва първият Европейски ден на антибиотиците. Той се провежда по инициатива на Европейския център по контрол на заболяванията и Световната здравна организация и има за цел да запознае хората с правилната им употреба и запазване на лечебната им сила. /БЛИЦ