Хиляди хора в страната се притесняват, че ще изгорят с края на частните лотарии, заради промените в Закона за хазарта, направени по предложение на депутата Валери Симеонов, съобщава "Труд".

Много магазини и собственици на малки будки са купили от частните моментни лотарийни билети, които след отнемане на лиценза им ще останат непродадени.

С последните приети от парламента промени на Закона за хазарта беше решено, че три дни след обнародването им в “Държавен вестник” лицензите за организиране на частни лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго и кено, се прекратяват.


А непродадените билети от моментните лотарии трябва да бъдат унищожени от издателите им до края на годината. Това означава, че частните фирми трябва да изкупят пласираните сред търговците билети и да ги унищожат.

Малките търговци обаче не вярват, че това ще се случаи и вече пресмятат какви ще бъдат загубите им. Никой не очаква, че компания с отнет лиценз ще продължи коректно да спазва Закона за хазарта.

Продажбите на билетчета за търкане формираха близо 50% от оборота на малките будки в страната. Мъж разказва, че при 300-350 лв. общ дневен оборот от малка будка обикновено е продавал 30-35 билета за търкане.

А за цяла седмица е поръчвал по 300-400 талона. Сега обаче непродадените билети при него са за около 200 лв. и се чуди дали някога ще може да си върне парите. В тази ситуация са хиляди собственици на будки в страната и по-големи търговски вериги.

Още по-притеснени са хората, които имат големи печалби от частните лотарии, но не са получили парите си. Практиката при големите печалби от 1-2 млн. лв. е организаторите на играта да изплатят веднага например 100 хил. лв., а останалите пари дават на части през следващите години.

Сега късметлиите се чудят дали някога ще получат парите си. Защото е много по-добре човек да няма много пари, отколкото да спечели милион, а после пачките просто да изчезнат.

Някои късметлии, които са спечелили големи суми от частните лотарии, дори са взели кредит, за да си купят кола и хубав апартамент с идеята, че със следващите получени суми от хазартната компания ще плащат вноските по заема. Сега те се притесняват, че ако не получат печалбите си може да фалират.

Опитът за връзка с представители на “Националната лотария” останаха неуспешни. Телефоните за връзки с медиите са изключени или на тях никой не отговаря. На телефона на “Националната лотария” за връзка с хора, спечелили над 100 лв., също никой не отговаряше.

При гласуването на последните промени в Закона за хазарта първоначалното предложение на депутата Валери Симеонов от Обединени патриоти предвиждаше всички печалби от организатори на хазарт, чиито лиценз се отнема, да бъдат изплатени от 30 юни 2021 г. или получаването на сумите да бъде разсрочено до края на 2025 г.

По предложение на Йордан Апостолов от Обединени патриоти в крайна сметка беше гласувано, че печалбите трябва да бъдат изплатени според общите условия и правилата за организиране на съответната игра.

Хората обаче се притесняват, че никога няма да получат печалбите си от компания с отнет лиценз за организиране на съответната игра. След като промените в Закона за хазарта влязат в сила и лицензите за организиране на частни лотарии бъдат прекратени, хората ще могат да търсят правата си по съдебен ред, ако от фирмите откажат да изплатят печалбите им, отговориха от Държавната комисия по хазарт.