За първи път на Международния ден на Черно море – 31 октомври ще бъде подписана Харта за съпричастност към неговото опазване и бъдеще. Събитието е насрочено за 31 октомври от 14.00 часа и е под мотото „Черно море – съдба и бъдеще”. Инициативата е на община Бургас, поканени са кметовете на черноморските общини у нас, съобщи кореспондентът на БЛИЦ в морския град.
Денят на Черно море ще продължи с аудио–визуален спектакъл, включващ 50-минутен филм, посветен на подводните тайни на морето. След това гостите, които желаят, ще могат да поставят своя подпис в специална книга за съпричастност към екологичното състояние на Черно море и неговото бъдеще.
Поканени са консулите на Румъния, Турция, Беларус, Грузия, Украйна и Русия, общински съветници, НПО и организации, свързани с екологията и морето.
Международният ден на Черно море 31 октомври 2008 г. отбелязва 12 – годишнината от подписването през 1996 г. на т. нар. „Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море”. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави за опазването на Черно море и региона.
Марина Шиварова, БЛИЦ