Икономическите ефекти от разпространението на коронавируса скоро могат да се усетят и у нас, прогнозират от екипа на Euler Hermes в България. Намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът, посочват те, цитирани от money.bg.

"Както на глобално ниво, така и у нас, последиците от епидемията ще се отразят на туризма. При технологичните компании се очакват проблеми заради прекъсването на веригата за доставки от Китай.

С особено внимание следим и транспортния сектор, където ефектът на коронавируса и усложненията в оперативната работа се утежняват допълнително за бизнеса в контекста на променените тол такси и предстоящото въвеждане на пакет "Мобилност", обясни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Съветът към българските компании е да бъдат с повишено внимание при сключване на сделки с партньори в Китай, Тайван, Южна Корея и Италия. Заради усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината от Euler Hermes България отчитат повишено търсене на застраховките на търговски кредити.

От Euler Hermes прогнозират $320 млрд. загуби за тримесечие да понесе глобалната търговия заради коронавируса. Спадът е 2,5% в сравнение със същия период на миналата година.

161 млрд. долара по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намалането търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. $125 млрд. ще е ударът за туризма, а за транспорта - $33 млрд.

Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от студената търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 година. Макар че от Euler Hermes очакват първите знаци на нормализиране през април, прогнозата за второто тримесечие на 2020 година също остава негативна - спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се възстановяването да е постепенно и да отнеме време.