Кольо, вече 20 години откакто напусна група „Контрол“ и не малко, откакто слезе от музикалната сцена. В последните месеци обаче зачестиха появите ти с ЕКС (б.а. - новата супергрупа на Ерол Ибрахимов, Кольо Гилъна и Светльо Витков). Връщаш ли се?

Не бих казал, че се връщам. Просто изживяваме много хубави мигове със Светльо и Ерол.


При нас положението е такова, че ще правим само концерти, но големи, в клубове няма да влизаме, и евентуално, ако ни дойде вдъхновението, може да направим някое и друго парче съвместно пак тримата.

Има такива индикации, има идеи, но няма нищо конкретно. Забавляваме се просто.

-Забавление, но тръгвате и на европейско турне.

-Още довечера предстои един голям концерт на открито в клуб „Маймунарника“, ден преди старта на учебната година, да видим дали са си написали домашните всички.

От 28 ноември до 8 декември ще направим турне в Европа, в четири държави – Германия, Белгия, Холандия и Австрия, с помощта на Орлин Мирчев от City Stage.

Като реверанс към него ще направим един концерт в клуба му на 28 декември.

Идеята е след това - пролетта, да имаме още десетина концерта в Европа и лятото или есента на 2020-та да направим 20-ина концерта в Щатите.

-Уж за забавление, а сте направили планове за участия година напред.

-Искаме да свирим и да си правим купона на сцена. И хората го усещат. Разпродадохме първия си концерт в City Stage, а пред клуба имаше опашка от хора...

-А как се усещаш на сцена в момента, ако трябва да сравниш с едно време?

-По-различно.

Вече сме малко натежали, леко поостарели, но емоцията и насладата от концертите със Светльо и Ерол е неописуема.

Всеки концерт е страхотно изживяване и дори репетициите са.

Като сме заедно, ни е много яко, защото сме от онова поколение, което създаде традициите на пънка и рока в България – „Хиподил“, „Уикеда“ и „Контрол“, и след толкова много години ние сме тримата баритони на българския рок в момента.

- От колко време не сме чували нова песен от теб? Мислиш ли за нещо подобно?

-Ами от много. От последните с КГБ, може би повече от 10 години. Говорили сме с Ерол и Светльо, но засега не искам да слагам каруцата пред коня.

Има текст от Ерол и музика от Светльо... Не знам обаче докъде са стигнали. Ако ме поканят, с удоволствие ще запишем тримата парче.

Но лично моя песен едва ли ще се появи скоро, защото, за да правиш музика, трябва да си на 150% отдаден, а пък вече всички работим, занимаваме се с 1000 други неща, само не и с музика.

Да очакваме ли изненади в „Маймунарника“ днес?

Не знам, не знам. Ние се събрахме, за да се забавляваме и да свирим. Но не просто всеки да излезе и да си изсвири песните на групата си.

Правим всички тези песни заедно на концерт. Ние сме нещо като проект, не точно група.

-В какъв стил ще е новото ви парче – ти си толкова разнороден?

-Наистина. С „Контрол“ правехме пънк и ска, даже в началото и метъл. После с КГБ – суинг. Даже с КГБ имаме един албум, записан в студио 1 на НДК, така и неиздаден, който беше пък с дископарчета.

Всъщност не точно диско, като за дискотека, а как да го кажа... по-поп парчета.
-От разстоянието на времето можеш ли сега да кажеш защо слезе от сцената?

-Беше преди повече от 20 години. Тогава започнах да се занимавам с телевизия и реклами. Може би и с „Контрол“ нещата се бяха изчерпали след албума „Любоff“ и човек като няма какво да каже повече, няма смисъл да говори глупости, по-добре да замълчи и да си тръгне.

Имахме два варианта – или да се върнем към корените, към стила, с който започнахме, или да се разделим. Не успяхме да се върнем назад, затова се разделихме. Но аз винаги си чеша крастата по концерти.

Общо взето, като отида в клуб при някоя от любимите ми групи, винаги ме карат да изляза на сцената, а аз съм отишъл да си пия кротко и спокойно. Не отказвам обаче.

-Ти лично нямаш ли какво да кажеш?

-За момента не. Аз ако тръгна да казвам, трябва да са страшни глупости, което няма смисъл.

-Пънкът, който и ти правеше, все пак е музика на протеста. Няма ли за какво вече да се протестира, че ти нямаш какво да кажеш, пък и нови групи не се изказват?

-В момента протест има за абсолютно всичко.

Много по-лошо е положението, отколкото беше преди, през 90-те. Но явно хората вече нямат нито вяра, нито надежда и всички са станали страхотни хейтъри.

Дори някой да тръгне да прави бунтарски неща, днешните хора ще започнат да го гледат с този хейт: „Този пък на какъв се прави?!“, отколкото да оценят какво им казва.

Преди години беше друго. Ние бяхме искрени и имахме истински големи надежди, че нещата ще се случат с демокрацията, с промяната на строя.

Пак ти изпя във „Велика нация“ – кисело мляко, секс и демокрация. Кисело мляко и секс ни заливат отвсякъде. А демокрацията къде е?

Копаем все по-надолу. Хората са загубили всякаква надежда, всеки гледа да избяга от тук, да се развива някъде другаде по света.

Всичко се повтаря и няма лъч светлина в тунела. Това нашето не е точно демокрация... Ние сме и умни, и красиви, и горди, и здрави, и много готини. Но пустото ни агнешко мълчание и робско мислене ни води до грешни ходове.

-За 30 години преход имали ли сме демокрация?

-В началото имахме надежди. Затова и правехме тази музика. После и тя си тръгна. Имахме надежди, че ще вървим напред, че нещата ще се оправят.

-Защо нямате наследници, нали уж сме талантлива нация, има много млади и добри музиканти?

-Може би има, но най-вероятно липсва криейтива. Пък и музиката вече се прави по друг начин.

Бизнесът е друг. Правят се тези летни хитове - и ние сме се опитвали да правим, но не ни се получаваха.

Сега като влезеш в дискотека или клуб, който не е рок, виж какво звучи. Ние правихме музика заради надеждата, а сега май и надеждата за промяна вече я няма.

-На големия концерт на „Контрол“, „Хиподил“, „Ревю“ и „Нова генерация“ в зала „Арена Армеец“ на 21 април миналата година доста приятелски предаде щафетата на актуалния вокал на „Контрол“ – Иван Гатев. С какви чувства си към групата днес?

-Отношение нямам никакво. Наскоро бях на юбилейния концерт на Люси Дуков в Music Jam. Беше ми интересно да ги гледам от балкона.

Интересно е да чуя в изпълнение на новия певец на „Контрол“ старите си хитове, които съм пял стотици пъти. Имам си някакви свои забележки, но това е все едно треньор да гледа бившия си отбор как играе.

Вече си има нов треньор и няма смисъл да се правят коментари.

-Неведнъж си казвал, че Ерол е най-добрият поет днес. Но не съм те чувала да описваш Светльо.

-И Светльо е поет, но малко по-различен. Той е по-директен, по друг начин се изразява. Докато Ерол е много чувствителен, философ. Като иска да каже нещо, и го прави с цялата си душа, не по този директен начин.

Светльо прави хумористична, весела и крива поезия, изпълнена с доста пиперливи думи, което хората харесват. Аз, за съжаление, не съм поет, нямам дарбата. Но всеки не може да прави всичко.

-От много години работиш като директор продукция. С кои проекти се занимаваш в момента?

-Ами имам пръст в новия сериал „Пътят на честта“. Отделно движа рекламни клипове.

-За финал. Кой стих, който си изпял, би сложил на билборд в центъра на София?

-Трябва да помисля и да прехвърля всички песни, които съм изпял... В крайна сметка може би ще е „Ние сме велика нация – кисело мляко, секс и демокрация“.

ВИЗИТКА

-Николай Йорданов, по-известен с псевдонима си Кольо Гилъна, е роден на 27 май 1964 г.

-В края на 80-те създава емблематичната пънк рок група „Контрол“, като е един от музикантите, поставили началото на стила в България

Изпява хитовете „Леле како“, „Най-щастливият ден“, „Бий хлапето“, „Булка“ и много др.

-В края на 90-те напуска бандата и започва да се занимава с телевизия в голяма продуцентска компания

-Преди по-малко от година, заедно със Светльо Витков (бившия вокалист на „Хиподил“) и Ерол Ибрахимов от „Уикеда“, създадоха супергрупата ЕКС (абревиатура от първите им букви)

Източник: "Монитор"