За първи път в своята вече 23-годишна история София филм фест (СФФ), стартира в зала 1 на НДК с документален филм – „Да ходиш по вода” на режисьора Андрей Паунов.  При това не за да върви по ... вода на новото издание на Международния ни филмов фестивал. Не и защото стана вече традиция това суперсъбитие в културния живот на столицата да се открива с родна кинотворба. Просто лентата на известния ни режисьор и сценарист е много, много добра...

В „Да ходиш по вода” Андрей Паунов не само ни отвежда при един от най-мащабните проекти на прочутия творец Кристо (Христо Явашев) и Жан-Клод„Плаващите кейове” на езерото Изео в Северна Италия,  но ние ставаме непосредствени свидетели на неговите съмнения, творчески и организационни проблеми,  спорове и дори скандали с местни функционери. Виждаме нюйоркския творец от български произход точно какъвто е – винаги забързан, енергичен, леко невротичен, но винаги сияещ и с блага усмивка, когато разяснява своите амбициозни проекти. Твърдя, че познавам този оригинален и свръхпопулярен творец, защото през януари 1993 г. в Берлин бях може би първият български журналист, направил с него интервю след промените, тогава за в. „Поглед”. После през лятото на 1995 г. отразявах от Берлин за български медии и целия проект „Забуленият (а не „опакованият”) Райхстаг”.  Магнетизмът на филма „Да ходиш по вода” се дължи и на великолепното „стоене” в него на Кристо и неговия племеник Владимир Явашев, които се изявяват като  страхотни актьори- натурщици.  Владимир (син на известния драматичен и киноактьор Анани Явашев) се е заел доста успешно с организационната страна на проектите на Кристо и съпругата му Жан-Клод след кончината на французойката през 2009 г. Трябва обезателно да се отбележи и перфектната операторска работа – великолепни кадри от езерото Изео и планинските вериги около него, както и на самите плаващи кейове.
 
Впрочем програма от цели 11 филма (в партньорство с посолството на САЩ у нас, посланик Ерик Рубин произнесе и слово на много добър български език)   представя прочутите инсталации на Кристо и Жан-Клод и „жалони” от съвместния им път в изкуството. Пет от тези филми са на известния тандем американски документалисти Албърт и Дейвид Мейзълс.

На церемонията по откриването на 23-ия София филм фест след кратки поздравителни адреси , сред които и на заместник- министъра на културата Румен Димитров  („Ако има нещо, в което можем да бъдем напълно сигурни, то това е талантът на българина”), столичният заместник –кмет доц. д-р Тодор Чобанов връчи Наградата на София на легендарния  полски кинорежисьор Кшищоф Зануси. Той представи най-новия си филм „Етер”, а на 9 март (събота) от 12.00 ч. в Дома на киното в рамките на вече „запазената марка”  за СФФ, рубриката  „София град на киното – интервю с автограф” ще се срещне с фенове на „седмото изкуство”.

Без съмнение на тазгодишното издание на фестивала с мото „Правете кино, не война” (по повод на половин век след Уудсток) ще му ...върви по вода. При това не заради заглавието на откриващия филм, а заради много богатата и съдържателна програма от 155 пълнометражни (98 игрални и 57 документални) , както и 28 късометражни филми, които можем да гледаме в София от 7 до 28 март т.г. . По мнението на много наблюдатели това е най-силната досега селекция на „мотора” и директор на СФФ Стефан Китанов – Кита и неговия амбициозен екип.
Най-много догадки и емоции ще породят у зрителите игралните филми  от раздела „Международен конкурс”.  В него се състезават 12 заглавия от 13 страни, като 4 от тях са копродукции. Два „чисто” български филма ще оспорват също Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, подплатена и с премия от 7 000 евро, осигурена от патрона на СФФ - Столична община. На много актуална тема – агресията в училищата, е посветена лентата „Прасето” –втори игрален филм (след „Подслон”) на Драгомир Шолев, заснет с лични финансови средства и помощ от приятели.  Една много човешка история, която би докоснала много сърца, пресъздава (по разказ на Мирослав Пенков) режисьорът Лъчезар Аврамов – син на ТВ-режисьора Димитър Аврамов и певицата Богдана Карадочева, в „Снимка с Юки”.  България участва заедно с Турция и Германия и в копродукцията „Братя” на режисьора Омур Алтай. 

Победителят в конкурса ще стане известен на 16 март (събота) в 18.30 ч., а след церемонията по награждаването в зала 1 на НДК, голямата полска режисьорка Агнешка Холанд ще представи лично най-новата си творба „Мистър Джоунс” (Mr.Jones). Тази полска гала не е случайна,  защото 23-ият София филм фест има  сега Фокус Полша. В няколко прожекции (първата на 9 март от 19.00 ч. в Cinema City Mall of Sofia) ще видим номинирания за три “Оскара” (за чуждоезичен филм, режисура и операторско майсторство) филм „Студена война” на Павел Павликовски, вече грабнал „Оскар” преди пет години с черно-белия „Ида”.

Вече 16 години верният приятел и основен спонсор на СФФ - Jameson Irish Whiskey, осигурява паричния приз от 6 000 евро в традиционно много силния конкурс за български късометражен филм. „При много остра  конкуренция, като доста от лентите бяха анимационни,  и прецизен подбор  - изтъкна директорът на фестивала Стефан Китановдо участие във финалния тур  бяха допуснати 12 филма. Нека припомним, че победители именно в този конкурс са били режисьори, като: Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова и др.”  Сумата от 6 000 евро  на наградата „Джеймисън” е сериозна финансова подкрепа  за нашите млади творци и практиката, поне досега, показва,  че победителите обикновено влагат почти цялата сума в следващия си филмов проект.

Победителите в двата конкурса ще бъдат определени от международно жури, оглавявано тази година от изтъкнатия британски продуцент Ник Пауъл,  създал в началото на 70-те години и голямата звукоаписна компания Virgin Records.

Два традиционни раздела на София филм фест – „Големите награди” и „Киното днес - големите майстори”  несъмнено ще приковат отново вниманието на многобройните приятели на седмото изкуство, а и ще донесат касов успех. Под първата рубрика ще видим ленти, отличавани на водещите кинофестивали в света, включително и на „голямата тройка” – Кан, Венеция и Берлин.  Достатъчно е да споменем дори само миналогодишния носител на „Златната палма” в Кан  „Джебчии” на японския режисьор Хироказду Корееда и „Рома”, с който Алфонсо Куарон грабна „Златния лъв” във Венеция  през 2018 г. Нещо повече, „Рома” заслужи наскоро и три награди „Оскар” – за най-добър чуждоезичен филм, за най-добър режисьор и операторско майсторство. Суперпобедителят на „Оскар-2019”  със статуетка за най-добър филм (също и за най-добър поддържащ актьор Махершала  Али) – „Зелената книга”,  също ще ни зарадва на няколко прожекции.  На първите две от тях – на 9 март (неделя) от 20.30 ч. в „Люмиер Лидл” и на 10 март (неделя) от 20.45 ч. в Дома на киното, този прекрасен филм ще бъде представен от българския актьор в САЩ Димитър Маринов. Именно гостуването на „нашия човек в Холивуд”, който въпреки нерадостната си младост в родината, вкл. като политически затворник, с гордост развя българско знаменце както на „червения килим”, така и на сцената на театъра „Кодак” при награждаването на „Зелената книга”, е една от основните атракции на 23-ия СФФ. Димитър Маринов също ще отговаря на въпроси и дава автографи на киномани в неделя, 10 март от 10.30 ч. в Дома на киното в рубриката „Интервю с автограф”.  Автографи, но на 16 март (събота) от 12.00 ч. в Дома на киното, ще дава и Кирил Маричков. Основателят на най-обичаната българска поп-група „Щурците” ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към музиката и киното. По този повод в същия ден, но от 13. 30 ч. е програмирана специална прожекция на филма от 1988 г.  „Щурците – 20 години по-късно” по сценарий и режисура на Панчо Цанков, оператор Андрей Чертов

Не един и двама са популярните имена от света на киното, които ще гостуват в София. Освен вече споменатите, заслужава да изтъкнем също световноизвестния датски режисьор Биле Аугуст, който лично ще представи на 12 март от 20.00 ч. в „Люмиер Лидл” най-новия си филм „Щастливеца Пер”, както и любимеца и на българската публика, сръбския  актьор Мики Манойлович („Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”).  Сега той блести и във филма на режисьора Файт Хелмер „Сутиенът”, в който му партнират нашите Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова. Специалната прожекция в присъствието и на четиримата е  на 17 март (неделя) от 20.30 ч. в „Люмиер Лидл”.

По добра традиция на ленти от СФФ-2019 ще могат да се насладят и жителите и гостите на Бургас, Пловдив и Варна.  Преди 18 години Бургас пръв пожела да види филми от София филм фест и сега ще гледа ...18 филма от програмата.  Европейската столица на културата- 2019 г.  Пловдив също от 13 до 24 т.м. ще приеме фестивални филми, вкл. панорама на Биле Аугуст, който лично ще посети „града под тепетата”.
Също по добра традиция цените на билетите ще бъдат нормалните за нашите киносалони  - на равнището на миналогодишните,  със съответните намаления за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – т.е. по 9 и 7 лв. При закупени над 10 билета за прожекции билетите са вече по 8 и 6 лв.
 
Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Архив - София филм фест и Иван Григоров