С нежните акорди на Лунната соната бе открита изложбата на прочутия български художник Георги Баев в галерия Нирвана. Оцелели графики от гигантските пламъци през 1983 г. в ателието на художника привлякоха вниманието на гостите в галерията на Ники Младжов. Гигантският пожар, изпепелил над 200 произведения на Георги Баев, известен с прякора си Джурлата, вдъхновил художника да създаде философския цикъл „Бариери“, някои от тях озариха пространството на галерията. На изложбата не само могат да се видят невероятни картини на Джурлата, но дори да се купят. Лорд Евгени Минчев откупи творбата „Семейство“, която ще остане в галерията до края на изложбата, за да може да бъде разгледана от почитатели на известния художник.

Синът на твореца – Иво Баев просълзи присъстващите с откровения за баща си, който остава в историята на изкуството с великолепните си морски пейзажи, графики, литографии - стойностни произведения, които го превърнаха в легенда. Част от творбите, представени в галерия Нирвана, са открити, след като големият художник си отива от този свят. „Не мога да говоря за баща си в минало време“, призна Иво Баев пред събралите се гости, сред които имаше известни бизнесмени и изискани красавици.



Скулпторът Валентин Старчев и Боян Радев изказаха адмирации на Ники Младжов за възможността, дадена на ценителите на изкуството - да се насладят на творбите на поредния прочут художник в галерия Нирвана, която си извоюва името на един от най-престижните арт центрове. Ефирната Капка Амзина и нейният спътник в живота Явор Цаков не скриха възхищението си от творбите на Джурлата, а проф. Вихрони Попнеделев обсъждаше тънкостите на изкуството на Баев с младата художничка Моника Тошева.



Преди години акад. Светлин Русев бе определил по следния начин въздействието на творбите на Георги Баев: „Една могъща стихия от чувства и мисли, от светли проблясъци и мрачни бездни като че ли са се блъскали в неспокойната душа на автора, превръщайки пространството на картината в територия на свободата“.



Творбите на Джурлата ще останат един месец в галерия Нирвана, за да могат много хора да се докоснат до творчеството на великия ни творец – един предпразничен подарък от Ники Младжов и семейството на Джурлата.