Тези дни Берлин е изцяло подвластен на киното заради фестивала Берлинале. Киното е завладяло и музея Гропиусбау, където се провежда Европейският филмов базар. За българското участие там разказва Маринела Липчева в материал за Дойче веле.
За 20-те години, през които съществува, Европейският филмов базар се отърва от ролята си на придатък на Берлиналето. Сега той е трети по големина сред филмовите базари в света. В числа това изглежда така: 6000 регистрирани участници от 59 страни, които са дошли тук, за да сключват сделки - да продават и купуват близо 700 представяни филма.
Беки Пробст, туркиня, която живее в Швейцария, е неизменната ръководителка на този филмов базар. На нея той дължи авторитета и разрастването си. Дали светът на киното ще усети глобалната финансова криза? Беки Пробст е оптимистично настроена, защото: "Хората имат нужда от филми. Без филми не може", гласи простата истина, която крепи
И киното усеща кризата
Кризата обаче все пак се проявява и то в промененото поведение на американските филмови къщи. Тъй като за разлика от европейците не могат да разчитат на държавна помощ, те са принудени да вземат кредити или пък са зависими от спонсори. Ето защо сега по време на кризата американските киностудии обръщат поглед на изток, обяснява британският журналист и кино-експерт Мартин Блъней:
"Сега те търсят други възможности за финансиране на фирмите си в Индия или пък в арабския свят. Всъщност още преди кризата американците започнаха да търсят други финансови схеми за филмите си, една от които е, например, по-евтиното кинопроизводство в Румъния или пък Русия", обяснява британският експерт.
А кои филми се продават най-успешно тази година на европейския филмов базар в Берлин? Според Клаудия Ландсбергер, шеф на European Film Promotion, това зависи от географската гледна точка: "Много ми е интересно да наблюдавам как някои филми жънат успехи в Бразилия, а други - в Източна Европа. Зависи изцяло от настроенията в тези страни и културата там. Ние например продаваме филм, чието действие се развива през зимата. Той е холандски и се казва "Зима по време на война". Бих казала, че това е типичен за региона филм. Само че той се продава много добре и в Азия, защото там го намират за екзотичен", казва Клаудия Ландсбергер.
Добро българско участие
За разлика от фестивала Берлинале на Европейския филмов базар все пак има добро българско участие. Българският кинохит "Дзифт" на режисьора Явор Гърдев вече беше представен на филмовите търговци. Те имат възможност да гледат и три други филма с българско участие. Творбата на руския режисьор Алексей Учител със заглавие "Пленен" е копродукция с България. Страната е копродуцент и във филма "Моето единствено слънце" на турския режисьор Реха Ердем. Впрочем, този филм е включен и във фестивала Берлинале в секцията "Форум на младото кино", чиито филми не участват в надпреварата за Златната мечка.
Филмът на унгарския режисьор Януш Еделени "Прима примавера" е третата копродукция с българско участие, представяна на Европейския филмов базар. Главната роля във филма се изпълнява от българската актриса Весела Казакова, която преди няколко години беше избрана за една от изгряващите звезди, поканени на Берлинале. /БЛИЦ