Само за няколко дни и на площ от около 50 квадратни метра археолози от врачанския музей разкриха още невероятни артефакти, а именно три сгради от антична Мездра. Те са край джанката, под която през септември бе намерено гърне, пълно с императорски монети.

„Още преди началото на спасителните археологически проучвания предположихме, че ще се разкрия град с архитектура от римския период“, съобщи директорът на музея Георги Ганецовски, цитиран от в. Телеграф.

Каменните постройки са от периода II-III в. и са били разрушени и опожарени. „Тези факти съответстват на регистрираното по археологически път при разкопките на крепостта „Калето“, която е била обект на същите варварски набези“, казва още Ганецовски. 
 


Той и ръководителят проучването доц. д-р Нарцис Торбов са впечатлени и от факта, че трите сгради имат сравнително сходен план. Ориентацията им също е много интересна - в посока югозапад-североизток, сякаш са ориентирани спрямо „Калето”.

„Това ни дава основание да смятаме, че вероятно разкриваме  градоустройствен план през Римската епоха, което е съвсем ново за нас и региона “, допълни Георги Ганецовски.

Първата от антични постройки е градена най-рано. От нея са разкрили три стени. Втората е над първата и от нея също са открити три стени. От третата е намерен един зид от едри камъни. „Изграждането и унищожаването на втората и третата сграда съвпада с периода на унищожаването на „ Калето” и може да бъде отнесено към втората половина на IV в.“, каза доц.д-р. Нарцис Торбов.

Ръководителят на археологическото проучване допълни, че откритите обекти и информация през последните две седмици са изключително полезни, тъй като разкриват част от града , чиито център е бил в местността „Калето”.

На мястото на разкопките екипът е намерил и няколко монети.

Две са императорски като тези в гърнето с имането, които вероятно са били изпуснати и разпръснати настрани. Другите са направени от бронз, но разчитането им ще даде точната датировка на сградите. „След като се направи сравнение с открития монетен материал и другите находки, които са намерени в местността „Калето”,  ще можем много точно да прецизираме кога са изградени сградите.

Това е много ценно за нас, защото при бъдещо проучване в района на града, предполагам ще разкрием подобни сгради със същата датировка, т.е. ние лека-полека запълваме една голяма мозайка, наречена антична Мездра“, допълни доц.д-р. Нарцис Торбов.

Спасително-археологическите проучвания на улица „Александър Стамболийски“ № 99 приключиха. В началото на декември на мястото ще пристигне комисия на Националния институт за културно наследство към Министерство на културата, която ще излезе със становище.
„Нашето намерение и задължение е да опазим тази архитектура и в близко бъдеще да бъде допроучена в останалите части на парцела с намерението тя да бъде реставрирана, консервирана и социализирана“, разкри Георги Ганецовски. 

Археолозите припомнят, че най-малко 800 монети все още липсват от изключително ценното съкровище, което бе открито случайно под корените на джанката преди около два месеца. Собственичките на имота, сестрите Петя и Нели Кръстеви, предадоха в музея само 187 денари и антониани от изключително редки емисии на императори, събирани в продължение на 200 години.