Накит с позлатено изображение бе открит вчера на Трапезица от археологът Мирко Робов, предаде кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново.
На уникалната находка се натъкнал сърбинът Милош Лутовац, който копае на хълма с още 24 студенти по линия на "Съхрани българското". Накитът бил открит в разрушенията на Южната крепостна стена, където Мирко Робов работи с екипа си. Златното изображение на него е на грифон- митично животно, лъв с крила, "макар че в случая лъвът прилича повече на змей с крила", обяснява археологът. Украшението датира от 13- ти век. Това е мъжки накит, който по-скоро се носи на дреха. "За нашия край находката е рядка, но в България има и други такива накити, нарича се педантив и е с размери 2,6 на 2, 3 см." допълва Мирко Робов.
Само преди няколко дни, пак при разкопките на Южната крепостна стена, той попадна на оловна ампула, в която са били съхранявани благовония. Тя също е от периода 12  - 13 век и е само втората по рода си, открита във Велико Търново. Ампулата е гравирана - от едната страна с образът на Богородица, а от другата-на светец. /БЛИЦ