Сериозна тревожност. Така българският еврокомисар Мария Габриел описа ескалиращото напрежение между САЩ и Иран след убийството на иранският генерал Касем Солеймани.

БЛИЦ припомня, че при атака на американски дрон беше убит иранският генерал Касем Солеймани, командващ бригадите Ал Кудс и шеф на иранските операции зад граница.

„Трябва да има деескалиране на напрежението. Трябва да има много голяма предпазливост. Европа може да бъде координатор и балансьор.

Много важни ще бъдат следващите няколко дни и седмици. Европа трябва да остане стожер в тази ситуация и да търси решение на проблема“, заяви тя в сутрешния блок на bTV.

„Не бих могла да кажа какви могат да бъдат реакциите на страните в тази ситуация“, допълни тя.

„Културата е част от нашето ДНК и ние трябва да пазим нашите традиции и ценности. България допринася изключително много за културното наследство на Европа“, допълни българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел по повод днешния Йордановден

„Европа има своите проблеми, но тя е силна, когато е обединена. Бюджетът на моя ресор е в размер на 130 млрд. Не са важни толкова парите, най-важно е в какво ще ги инвестираме. 

Европа ясно заявява, че ще инвестира в образование и в младите хора. Аз искам България и страните от Източна Европа да бъдат по-активни в програма „Хоризонт 2020“. Аз искам да има предварителна проверка на проектите и да има мерки за присъединяване към консорциуми, за да може държавите да се присъединяват по-лесно. 

За България суперкомпютърът е възможност, от която трябва да се възползваме максимално. Това е една отлична възможност за привличане на инвеститори. Моето желание е България да се превърне в един иновативен хъб. 

Суперкомпютърът е с европейско финансиране и дофинасиране от страна на държавата. Хубавото е, че той ще се използва от всички европейци и България да стане център на иновативните технологии“, категорична бе Габриел. 

Българският комисар коментира и случващото се около Брекзит: „Нямаме много време да коментираме темата Брекзит. Няма да има преговори на парче. Хората трябва да бъдат сигурни, че правата им ще бъдат защитени. 

За мен най-важно е да продължи да действа програмата Еразъм, която е от изключителна полза за всички млади хора и Великобритания е деен участник в нея“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!