Иран се закле, че ще отмъсти за смъртта на най-влиятелния си военен командир, който беше убит при американски въздушен удар край Багдад. „Идва сурово отмъщение“ за тези, които стоят зад атаката над Касем Сюлеймани, заяви върховният лидер на Иран.
 

Какво, обаче, знаем за военната мощ на Иран?

Колко голяма е армията на Иран?
 
Счита се, че страната има 523 000 активни военнослужещи с различни рангове. Данните са на британския Международен институт за стратегически изследвания, съобщава Би Би Си.
 
Бройката включва 350 000 души редовна армия и най-малко 150 000 души Войски на ислямската революционна гвардия.
 
В числото на гвардията влизат още 20 000 души във военноморските сили.
 

Гвардията контролира и доброволческото формирование Басиж, което се използва за потушаване на вътрешното напрежение. Счита се, че то може да мобилизира от стотици до хиляди бойци.
 
Въпреки че гвардията има по-малко войници от редовната армия, тя се счита за най-влиятелната военна организация в Иран.
 
Какви са възможностите за операции в чужбина?
Силите „Ал Кудс“, които бяха водени от убития генерал Касем Сюлеймани, провеждат тайни операции в жубина от името на  революционната гвардия и докладват директно на върховния лидер аятолах Хаменей.
 
Твърди се, че тази бойна единица се състои от около 5000 души.

Тя беше разположена в Сирия, където подпомагаше силите, верни на президента Башар Асад, и на въоръжените шиитски милиции.
 
В Ирак „Ал Кудс“ подкрепяше шиитските военни формирования, които помагаха в разгрома на „Ислямска държава“.
 
Въпреки това, според САЩ, „Ал Кудс“ играе важна роля във финансирането, обучението, въоръжението и екипировката на организации, които Вашингтон е обявил за терористични. Сред тях са ливанското крило на „Хизбула“ и палестинския „Ислямски джихад“.
 
Икономическите проблеми и санкциите затрудняват изключително много вноса на оръжие, който е по-малък в сравнение със страните от региона.
 
Стойността на внесените оръжия в Иран в периода между 2009 и 2018 година се равнява едва на 3,5% от този на Саудитска Арабия за същия период. Най-голяма част от оръжията и оборудването се внасят от Русия, а останалата част – от Китай.
 
Има ли Иран ракети?
Департаментът на САЩ описва ракетните сили на страната като най-големите в Близкия изток. Те се състоят предимно от ракети с малък и среден обсег.
 
Освен това Иран тества космическа технология, която ще ѝ позволи да развива интерконтинентални ракети, които биха могли да стигат да много по-далеч.

Въпреки че програмата за ракети с далечен обхват беше замразена през 2015 година като част от ядрената сделка, според някои информации тя може да е възобновена.
 
При всички случаи много цели в Саудитска Арабия и Персийския залив попадат в обсега на оръжията на Иран, а вероятно и в Израел.
 
С какви неконвенционални оръжия разполага?
Въпреки санкциите страната е успяла да развие и безпилотни самолети. В Ирак се използват ирански дронове от 2016 година в борбата срещу „Ислямска държава“.
 
Иран е нарушавал въздушното пространство на Израел с въоръжени дронове, управлявани от Сирия.
 
Освен това страната се стреми да прехвърли своята безпилотна технология към своите съюзници и сътрудници в региона.
 
Има ли Иран кибер възможности?
След масираната кибер атака над ирански ядрени съоръжения през 2010 година страната повиши възможностите си в кибер пространството.
 
Смята се, че революционната гвардия има свое собствено кибер командване, занимаващо се с търговски и военен шпионаж.
 
В американски доклад от 2019 година се посочва, че Техеран е взел на прицел авиокосмически компании, контрагенти в отбраната, компании за енергийни и природни ресурси и телекомуникационни фирми от цял свят, които шпионира.
 
Също през 2019 година от „Майкрософт“ обявиха, че хакерска група от Иран, свързана с правителството, е атакувала американската президентска кампания и се е опитала да проникне в акаунтите на висши правителствени служители.

Превод и редакция: БЛИЦ