На трибунка в Народното събрание ДПС обяви, че е поискало създаване на временна анкетна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства по „Южен“ и по „Турски“ поток.

Причината е повече от ясна. ДПС иска да се преустановят манипулациите и внушенията, които говорителите на Иво Прокопиев и кръга „Капитал“ се опитват да прокарват от известно време, че Движението имало нещо „общо“ с потоците, както и че имало „руски връзки“, пише "Стандарт".

Въпреки, че на пръв поглед подобни твърдения са меко казано абсурдни, изобщо не трябва да бъдат пренебрегвани. Защото и твърдението, че депутатът Пеевски продавал „златни“ паспорти бе също толкова абсурдно, а и впоследствие оборено с аргументи, но същото твърдение постигна своята цел. Пеевски се сдоби с американска санкция.

Предвид всичко казано и изписано до тук в публичното пространство, санкцията е несправедлива, но е факт, а за налагането на същата депутатът от ДПС трябва отново да благодари на машината за манипулации на Прокопиев.      

Как се произвежда една манипулация?

Колкото и да не ни се иска трябва да признаем, че Прокопиев е изградил съвършената система за заблуда на общественото мнение, която работи много ефективно.

Първо се избира тема – обикновено лъжа, която обаче трябва да се внуши на обществото като истина. Такава лъжа в случая безспорно е твърдението за „руска връзка“ на ДПС. След това се избират точно определени, но изцяло неотносими факти, които обаче трябва публично да легитимират лъжата.

В случая „фактите“ нямат нищо общо с ДПС, но се вменяват на Движението или на негови функционери чрез използването на ... „така се говори“, „така се твърди в бранша“, „свързвали го с еди кое си ...“ и прочие подобни мними свръзки, които повторени десетки пъти създават целената от авторите привидна истинност на твърдението. А говорители, които да повтарят манипулациите на Прокопиев, колкото искаш. Както се казва „с лопата да ги ринеш“.Медийният и енергиен олигарх е създал

мрежа от грантови неправителствени организации

(НПО-та), зависими журналисти, платени анализатори, псевдо- общественици и полититически проксита, които повтарят неуморно опорките му при всяка възможност, като си прехвърлят постоянно топката един на друг.

Като барселонската „тика – така“, само че докато в Барса игровият метод на тима създава футболна магия, то методите на Прокопиев рисуват неверни, направо извратени публични образи, които нямат нищо общо с действителността. Изградени върху откровени лъжи, манипулации и внушения. После върви и доказвай, че нямаш сестра.

Някъде в началото флагманът на машината за манипулации вестник „Капитал“ пръв зададе опорката за имагинерните „руски“ връзки на ДПС в статията „Русия в България: газ, корупция и пета колона“. Последваха много и различни доработки на опорката в съпридружните на „Капитал“ вестници и сайтове.

После дойде ред на говорителите – като Илиян Василев, Безлов или пък Даниел Смилов. Безумните разсъждения на последния, че видите ли ДПС (която иначе била прозападна партия) влизала заради интересите на лидерите си, директно или не, в „сложни и проблематични връзки с руски партньори“, визирайки удълбочаването на Варненското езеро до пристанището на Ахмед Доган (какви точно „връзки“ Смилов със сигурност не може да каже).

Нищо, че именно по тази тема миналата година в Народното събрание беше изслушан тогавашния служебен министър на транспорта, който недвусмислено заяви, че удълбаването е сложна техническа процедура, извършва се по план и не облагодетелства никого. Но Смилов има указания да употребява името на Движението при всеки удобен повод касаещ „руски връзки“ – има ли ги наистина или не, няма значение. Важното е да се говори – така, без факти или доказателства, но да се говори, в стилистиката „една жена ми каза на пазара“.

В активното мероприятие се включи и зависимият от Прокопиев „Антикорупционен фонд“ (чийто основен разследващ журналист Николай Стайков е бивш редактор в „Капитал“, т.е. разбирайте – служител на Прокопиев), който направи цяло видео- предаване за Варненския залив. Изобщо, всички проксита на Прокопиев са впрегнати в изпълнение на поръчката – изфабрикувайте каквито и да са руски връзки на ДПС или на нейни функционери.  

Преди Прокопиев имаше само отделни министри в правителствата на Борисов и ГЕРБ, през които прокарваше своите интереси.

Днес има цяло правителство от свои проксита

начело с министър-председателя Петков. С това възможностите на олигарха са се увеличили десетократно, а машината за манипулации е станала значително по–безпардонна, защото Прокопиев започна да говори чрез напълно овладяната от него държава. Чрез премиера Кирил Петков, който от трибуната на Народното събрание също повтаря мантрите на олигарха. А висотата на трибуна на парламента осигурява чуваемост на мантрите и в чужбина. Така е в овладяната държава, щом говори премиера на страната Прокопиев..., пардон Петков. Да се твърди, че именно ДПС е „пета колона“ или че има „руски връзки“, при историческата истина за дейността на Движението и неговата политическа същност, е меко казано смехотворно. Или както вече казахме – абсурдно.

ДПС винаги е заемало твърда евроатлантическа политическа позиция и запознатите с историята знаят добре това. Манипулаторите на Прокопиев могат също лесно да проверят фактите, но умишлено не го правят.

А фактите се съдържат много точно в публично заявената позицията на ДПС от преди дни. Още през далечната 1991г. Движението категорично обяви курс към НАТО и Европейския съюз. Членството на България в НАТО през 2004 г. и присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007г. се случи, когато ДПС е част от управлението на държавата и активно участва в присъединителните процеси.

В контекста на настоящите геополитически събития и след започването на неоправданата руска военна агресия срещу Украйна, ДПС не изневери на своята позиция и бе в основата на приемането на декларацията на Народното събрание за категорично осъждане на грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Ясно и категорично.

И това е само малка част от приноса на Движението за евроатлантическата ориентация на България. Понастоящем ДПС е член на либералния интернационал и на европейската АЛДЕ.  Това са фактите – ясни и неоспорими, другото са евтини манипулации и внушения, които обслужват единствено интересите на олигархичното задкулисие. Машината за манипулации на Прокопиев обаче отдавна не се интересува от фактите.

Машината на Прокопиев създава псевдореалност

такава каквато е удобна само на олигарха. По този начин през годините беше обрисуван негативния образ на депутата Пеевски, а сега сме свидетели на новата картина на „художника“ Прокопиев – „да оплюем ДПС“.