През следващите часове Балканите ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла въздушна маса, която повиши още температурите. В следобедните часове на много места ще се образуват и силни гръмотевични бури, пише meteobalkans.com.

През нощта срещу събота над по-голямата част от страната беше предимно ясно и тихо. Временни увеличения на облачността имаше над крайните западни райони и Централна България, където до сутринта имаше и валежи и гръмотевици.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 12° и 13°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина – до 13-17°С.

През деня очакваме през нашата страна да премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, а в Източна България - от североизток и с него ще започне да прониква хладен въздух. Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни валежи. 

Максималните температури слабо ще се понижат и ще са между 25° и 30° Най-високи ще са те в Северозападна България –до  28-30°С.

На картата сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25 л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни по характер. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-60 л/кв.м.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм, но само до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен северозападен, по билата - североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 18°, на 2000 метра - около 10°.

Денят по Черноморието ще започне със слънчево време, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на много места, главно по северното крайбрежие, а до вечерта и по южното, ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 24°-30°. Температурата на морската вода - 13°-17°.

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу събота от запад облачността ще се увеличи и на места около Софийската котловина е възможно да превали и прегърми. До обяд времето в столицата ще е слънчево, а следобед с развитие на купесто-дъждовна облачност и на  много райони в Софийската котловина и София ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 11°С, а максималните - до 28°С. 

Времето в Балканите –Преминаващ през полуострова студен фронт ще дестабилизира времето на полуострова. Очакваме да се развиват силни гръмотевични бури, като по-значителни ще са валежите над централните и източни райони. Температурите слабо ще се понижат. Повече слънчеви часове очакваме над крайните западни райони и Южна Гърция. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.