Само европейски граждани могат да купуват земи в България, хора от трети страни не могат. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Забраната чужденци да купуват земеделски земи в България беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция. Ние даже я подкрепихме в Народното събрание.

Предложението за отпадане на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци, което ще се случи вероятно догодина с промени в закона за земите беше подложено на обществено обсъждане“, добави Танева.

„Това е поземлен закон, който обединява няколко закона, които обединяват няколко поземлени закона в България.

Този обединяващ акт е следствие на решение Народното събрание до края на тази година ние да приемем в Министерски съвет един общ акт, който трябва да подобри правилата и регулацията за поземлените отношения.

По отношение на забраната бих нарекла, че това е техническа редакция“, обясни още министърът на земеделието.

„В момента текстът, който съществува в проекта е отпаднал, поради наказателна процедура, която има в България и да не плащаме глоби. Този текст на практика нямаше правен ефект, защото той се заобикаляше см регистрация на местно юридическо лице, европейски гражданин.

Забраната за покупка на чужденци остава, но за европейски граждани е така, както е общото ни право за движение на стоките в Европейски съюз“, каза още тя.

Танева уточни, че към момента няма решение за промени на решенията от 2014 г.

„Ние сме отговорили с проекта, който е на обществено обсъждане след като той се приема от парламента в окончателния му вид. Ако комисията счете, че са удовлетворени нейните бележки по отношение европейската регулация тогава може да стартира“, отбеляза министърът.